Osztozkodás patikamérlegen, csigatempóban

A főpolgármester ultimátumával teljesen bizonytalanná vált a koalíciós szerződés aláírása. A különösen hosszúra nyúlt egyezkedésben mindenesetre a struktúráról és 110 személyről már megállapodtak.


Tovább nyúlik az eddig is szokatlanul hosszú egyezkedés a fővárosi SZDSZ-MSZP koalícióról, pedig tulajdonképpen már mindenben megállapodtak. A város vezetésének kereteit, a bizottsági, főpolgármester-helyettesei, tanácsnoki, struktúrát igen aprólékos részletességgel már kiizzadták magukból a tárgyaló felek. Kérdés, hogy ehhez tartják-e magukat továbbra is. Az SZDSZ igen, Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke viszont tegnap este közölte, barátságtalan lépésnek tekinti, hogy a főpolgármester az utolsó pillanatban vétózta meg Gy. Németh Erzsébet helyettessé választását, ezért teljesen új alapoktól kell újraindítani a koalíciós tárgyalásokat. Hogy mennyire elölről kezdik, az éppen a hosszú alkudozás ismeretében még kérdés. A – ki tudja meddig érvényes – megállapodás lényege mindenesetre az, hogy Demszky Gábornak két szocialista, egy szabad demokrata helyettese lesz, a nagyobbik kormánypárt öt, a kisebbik pedig két tanácsnokot delegálhat. Az előző ciklushoz képest felére csökken a bizottságok száma.

A felek tulajdonképpen már július óta tárgyalnak a városházi együttműködésről, azóta, hogy a szocialisták – gyakorlatilag a semmiért cserébe – elfogadták közös jelöltnek Demszkyt. Az önkormányzati választások után új helyzet állt elő; Demszky és a kormánypártok ugyan nyertek, de sokkal kevesebb lett az elosztható poszt, mivel csak egyfős többségük lett a Fővárosi Közgyűlésben. Ami azt jelenti, hogy elég egy elégedetlen, poszt és sarzsi nélkül maradt kormánypárti városatya, máris borulhat a koalíciós többség.

A városháza ügyeit ismerők ezzel magyarázzák, hogy a választások után majdnem két hónapig tartott, mire minden részletkérdésben meg tudott állapodni az MSZP és az SZDSZ. Még az olyan, apróságnak tűnő ügyek miatt is tolódott a negyedik koalícióról szóló megállapodás aláírása, hogy kihez tartozzon a városmarketing és a PR, valamint kinek a felügyeletére legyen bízva a Fővárosi Levéltár.

Az SZDSZ ismét ki tudta harcolni, hogy – Ikvai-Szabó Imre személyében – főpolgármester-helyettesük felügyelhesse a pénzügyeket. A várható kórházbezárások és -összevonások népszerűséget nem hozó – ráadásul esetleg még koalícióbuktatóvá is előlépő – egészségügyi területtel a spórolás jegyében önálló főpolgármester-helyettes nem, csak külön szakbizottság foglalkozik, ennek vezetője az előző ciklusban a területet főpolgármester-helyettesként felügyelő Szolnoki Andrea lesz, a szocialisták szakpolitikusa, Havas Szófia pedig tanácsnoki posztot kap. (Az egészségügy az év végéig – a fővárosban eddig szokatlan módon – formálisan Tiba Zsolt főjegyző, valójában maga Demszky felügyelete alá kerül.)

A koalíciós alku megkötését az is nehezítette, hogy több ciklus után két részre szakadt a szocialisták fővárosi képviselőcsoportja: a párton belül, a szabad demokraták és a főpolgármester által is sokat bírált régiek és újak (befolyásos pártbeli vállalkozók, volt és jelenlegi kerületi polgármesterek) csoportjára. Aki pedig egyikhez sem tartozott – például több volt szocialista főpolgármester-helyettes, mint Schiffer János vagy Vajda Pál –, eltűnt a fővárosi politikai életből, hogy országgyűlési mandátummal vagy közműcég-vezetőséggel vigasztalódhasson. Az MSZP két szárnya között annyira éles a küzdelem, hogy Molnár Gyula budapesti elnök a koalíciós tárgyalások kezdetekor nyilatkozatstopot rendelt el, nehogy a kiszólások veszélybe sodorják a tárgyalásokat. Ennek nem sok foganatja volt, előfordult, hogy az egyik MSZP-s nyilvánosság elé tárta, hogy a frakcióvezetők miről levelezgettek bizalmasan, vagy miként egyeztetettek nem hivatalosan, egy báli forgatag közepén.

A szintén befolyásosnak tartott, városüzemeltetési főpolgármester-helyettesi posztot a szocialisták új képviselői közül a fővárosi politikában jórészt ismeretlen Hagyó Miklós kapta. Kérdésessé vált Gy Németh Erzsébet sorsa, eddig mindenki tényként kezelte, hogy a párton belül egyre inkább kegyvesztettnek számító korábbi frakcióvezető a kultúrát és az oktatást felügyelő főpolgármester-helyettes lesz. A koalíciós tárgyalások során a főpolgármester leendő helyetteseivel személyesen is elbeszélgetett, és egyedül Gy. Némethre mondta, hogy nem szívesen dolgozna együtt vele. Az SZDSZ ezért is ragaszkodott körömszakadtáig ahhoz, hogy Demszky egyik legfőbb kritikusa, az SZDSZ-es városatyává avanzsált Bojár Iván tanácsnokként rajta tarthassa a kezét a városmarketingen és a PR-ügyeken, és egyfajta ellensúlyt képezzen Gy. Némethtel szemben.

Azzal, hogy a korábbi tervekkel ellentétben – szinte bizonyosan – mégsem tudnak tisztségviselőket választani a közgyűlés csütörtöki ülésén, folytatódik az egy hónapja tartó mulasztásos törvénysértése, hiszen nem választottak határidőre (az alakuló ülésen) főpolgármester-helyetteseket, és nem alakultak meg időben a bizottságok. Emiatt pedig a város mindennapi életét befolyásoló döntések is komoly késést szenvednek. Így például tovább kell várni arra, hogy a közterület-felügyelet megindíthassa akcióját a szórólapozás ellen, vagy emiatt késik a levegő minőségét javítani hivatott program indítása.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.