Kevesebb támogatás a magyar kultúrának Szlovákiában

Noha Robert Fico szlovák kormányfő a kisebbségek kultúrájára szánt állami támogatások "status quójának megőrzését" ígérte, a jövő évi költségvetés rövidesen parlament elé kerülő tervezetéből már tudni lehet, hogy a kormány nem szándékozik betartani az ígéretét.

A tervezet szerint a kormány eleve - a tavalyinál 260 millióval - kevesebbet juttat a kulturális tárcának, ezen belül a kisebbségi kultúrákat 60 millió koronával készül megrövidíteni - mutatott rá a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) pozsonyi keddi sajtótájékoztatóján Bíró Ágnes, a párt parlamenti képviselője, a kulturális tárca volt államtitkára. Jelezte: az MKP a költségvetés vitájában határozottan fellép a következményeiben súlyos veszélyekkel fenyegető, ezért elfogadhatatlan megrövidítés ellen.

Bíró Ágnes hangsúlyozta: a megszorítás a színházak, a múzeumok és a pályázati rendszer működését veszélyezteti, de elsődlegesen a kisebbségi kultúrákat sújtja, hiszen a tavalyi 160 millióhoz képest az új kormány csak 80 milliót hajlandó áldozni a kisebbségek művelődésére. Elfogadhatatlan, ahogy a kulturális miniszter szépíti a status quo megőrzésére tett ígéretet. Marek Madaric ugyanis az előző kormány kulturális támogatásainak négy évét "átlagolja" és ezt osztja el az évek számával, majd "képtelen módon ezt minősíti állandónak," mellőzve azt a körülményt, hogy néhány éve a kevesebb még több volt. "Nem szólva arról, hogy a négy év során a tárca költségvetése közel megkétszereződött."

Más forrásból tudni lehet, hogy a kormány jövőre az eddiginél 24 millióval több pénzt juttat a hazafias Matica Slovenská nevű kulturális intézménynek. A kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) máris nyilatkozatban üdvözölte, hogy a parlament illetékes bizottsága kedden egyetértett a Matica Slovenská költségvetési támogatásának emelésével. Ján Slota pártja ugyanitt visszautasította az MKP sérelmeit, mondván, hogy az SNS értelmezése szerint a kormány nem a kisebbségi kultúrára juttatott pénz, hanem a kisebbségek "intézményrendszerének és szerkezetének megőrzésére gondolt."

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.