Egységes tiltakozás a két kolozsvári oktató kizárása ellen

Erdélyi magyar politikusok, civil szervezetek és oktatók tiltakoztak kedden amiatt, hogy a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szenátusa két magyar adjunktust zárt ki az intézmény oktatói testületéből.

"A kizárással bizonyította be a BBTE szenátusának többsége azt, hogy valóban alkalmatlan az általuk multikulturálisnak nevezett intézmény vezetésére" - jelentette ki az MTI-nek Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese.

Markó szerint a felsőoktatási intézmény legfőbb döntéshozó testületének nem lett volna joga a két oktató eltávolítására, ezért rendkívül felháborítónak tartja, és elítéli a történteket. "Nem lehet elfogadni, hogy a BBTE vezetősége Európában is azzal dicsekszik, hogy az egyetemen  minden rendben van, miközben nemcsak a magyar nyelvű önálló karok létrehozását nem fogadják el, hanem a kétnyelvű feliratokat sem hajlandók kitenni" - fűzte hozzá az RMDSZ-elnök.

A romániai magyar érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a kizárt magyar oktatóknak mielőbb a román oktatási minisztériumhoz kellene fordulniuk, ő pedig szorgalmazni fogja majd, hogy a szaktárca vezetője és esetleg a kormány is minél hamarabb reagáljon beadványra.

A Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetősége is "megdöbbenéssel és felháborodással" értesült a két oktató munkaszerződésének felbontásáról. Az EMNT közleményében felkéri Leonard Orbant az Európai Bizottságban Romániát képviselő, nyelvi sokszínűségért felelős biztosjelöltet, Markó Bélát, valamint Pierre Moscovicit, az Európai Parlament romániai jelentéstevőjét, hogy lépjenek fel elbocsátott tanárok védelmében, és járjanak közben teljes rehabilitálásuk érdekében.

A Magyar Polgári Szövetség sepsiszéki szervezete, valamint az RMDSZ-szel és annak külső ellenzékével való együttműködés miatt általában ellentétes álláspontra helyezkedő Magyar Ifjúsági Értekezlet és Magyar Ifjúsági Tanács is közös állásfoglalásban tiltakozott a két oktató eltávolítása ellen. 

Az egyetemi szenátus hétfői döntését ítélték el és törvénytelennek minősítették a BBTE Matematika és Informatika Karának magyar oktatói, Egyed Emese professzor pedig lemondott a kizárást meghozó testületben betöltött tagságáról.

Szász Alpár Zoltán politológus úgy nyilatkozott, hogy a magyar oktatók belső levelezőlistáján kedden olyan javaslat is megjelent, amely arra buzdítja a tanárokat, hogy mondjanak le a BBTE vezető testületeiben betöltött tisztségeikről.

Salat Levente arra hivatkozva, hogy jelenleg még zajlanak a konzultációk, sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánta az MTI-nek azt az értesülést, miszerint Nagy Lászlóval együtt a rektorhelyettesi tisztségből való távozásukat fontolgatják.

Németh Zsolt a kolozsvári oktatók kizárásáról

Németh Zsolt felháborodással értesült arról, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetem vezetősége elbocsátotta állásából Hantz Péter és Kovács Lehel oktatót. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kedden úgy nyilatkozott: érthetetlen számára, hogy egy hivatalosan magyar nyelven is oktató egyetemen nem lehet magyar nyelvű feliratokat is elhelyezni, különösen azután, hogy erről korábban magának az intézménynek a vezetői is pozitívan döntöttek.

A kolozsvári egyetem oktatói testületéből hétfőn zárták ki a magyar nyelvű feliratok kifüggeszthetőségéért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság két vezetőjét, Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktust. A döntést az egyetem 110 tagú, legmagasabb szintű döntéshozó testülete, a szenátus hozta meg elsöprő többséggel, mindössze kilenc ellenszavazattal.

"Ez az eset is egyértelművé teszi, hogy az erdélyi magyar közösség oktatási jogait nemhogy önálló magyar karok, hanem államilag finanszírozott önálló magyar egyetemek biztosíthatják valójában" - hangsúlyozta Németh Zsolt. Leszögezte, hogy "egy többnyelvű egyetemen az oktatási nyelvek szabad használata az emberi jogok része".

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.