Demszky sokkolta a szocialistákat

Demszky Gábor kevesebb mint 24 órával a koalíciós szerződés tervezett aláírása előtt közölte, hogy nem fogadja el helyettesének a szocialisták által jelölt Gy. Németh Erzsébetet. Emiatt az MSZP fővárosi elnöke szerint új alapokról kell kezdeni a koalíciós tárgyalásokat, míg az SZDSZ-ben bíznak abban, hogy a szocialisták értékén kezelik a főpolgármester levelét.


Az utolsó előtti pillanatban, kevesebb mint 24 órával az MSZP-SZDSZ koalíciós szerződés tervezett aláírása előtt, Demszky Gábor alaposan meglepte a szocialistákat. A különösen hosszúra nyúlt, valójában már július óta tartó, komoly vitákkal kísért alkufolyamat vége előtt, kedd délután a főpolgármester levelet írt a szocialista frakció vezetőjének, Steiner Pálnak, amelyben közölte: számára elfogadhatatlan helyettes lenne Gy. Németh Erzsébet.

Ezt azzal indokolja, hogy Gy. Németh (aki egyébként az előző ciklusban az MSZP-frakció vezetője volt) a humánpolitikai területet felügyelő leendő főpolgármester-helyettesként puccsszerűen jelentette be, hogy nem vállalja az egészségügyi terület "vezetésének felelősségét". Különben is, Demszky szerint Gy. Németh konfrontatív alkat, ami nem "hasznos a városvezetésben", és amúgy sem látta eddig jelét együttműködési készségének "vagy akár érdeklődésének". Mindezek miatt kéri, hogy az MSZP jelöljön másvalakit a posztra.

A főpolgármester időzítése nem igazán érthető, bár magyarázat van rá. A levélben azt írja, hogy a november 17-i ünnepi közgyűlés óta biztos abban, hogy nem szeretne ilyen helyettest. Hogy miért várt majdnem két hétig, az utolsó pillanatig ennek közlésével, azt azzal magyarázza, "nem akarta megszakítani a koalíciós tárgyalások menetét". Ezt információink szerint tényleg úgy  érti, ahogy írta: megvárta, míg a tárgyalások során kialakul a struktúra, ebbe nem akart belezavarni. Most, hogy a felek megállapodta a rendszerről, már csak a személyről kell dönteni.

A szocialistákat derült égből villámcsapásként érte a levél, ami éppen a koalíciós szerződés tervezetét jóváhagyó frakcióülésük után érkezett. Igaz, úgy tudjuk, közülük sem mindenkit ért teljesen váratlanul. Sőt, az is igaz, hogy a főpolgármester már korábban (a bizonyos 17-i ünnepi közgyűlés után) nyilatkozta, hogy nem szívesen dolgozna együtt Gy. Németh Erzsébettel. Steiner Pál lapunknak szűkszavúan annyit mondott: egyelőre értelmezik a levelet. Az biztos, hogy politikai egyeztetésre lesz szükség, de ő még abban is bízik, hogy a főpolgármester meggondolja magát és a korábbi terveknek megfelelően a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén megválasztják a helyetteseket. Gy. Németh Erzsébet elhárította érdeklődésünket, úgy fogalmazott: most még nem kíván megszólalni az ügyben.

Megszólalt viszont és keményen fogalmazott Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke, aki előzetes bejelentésének megfelelően a frakcióülésen adta át a képviselő-csoport vezetését Steinernek. Meglepőnek és barátságtalannak nevezte Demszky ultimátumát, ami miatt teljesen új alapokról kell indítani a koalíciós tárgyalásokat. Szerinte nem fognak 30-án helyetteseket választani, ez pedig azht is jelenti, hogy "Demszky Gábor a hét végén nem utazhat két hétre Afrikába, mert helyettesek nélkül nem működhet az önkormányzat".

Közben - kedd délután - az SZDSZ-frakció egyhangúlag elfogadta a megállapodást. A képviselők tudomásul vették a főpolgármester levelét és tiszteletben tartják azt a jogát, hogy személyi kérdésekben, közvetlen munkatársairól maga döntsön. Ikvai-Szabó Imre frakcióvezető, leendő főpolgármester-helyettes reméli, hogy a főpolgármester levele nem okoz koalíciós feszültséget, mert szerinte ezt nem politikai lépésként, hanem munkahelyi vezető és beosztottja közötti kapcsolat kérdéseként kell kezelni.

Az mindenesetre igen meglepő lenne, ha a terveknek megfelelően ma aláírnák a koalíciós megállapodást.

  • A koalíciós alkuról, a viták hátteréről itt olvashat.

Demszky Gábor
Demszky Gábor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.