Tucatnyi roma a svéd tájékoztatón

A Svédországba repülőjegyet váltott baranyai romák közül néhányan elhalasztották az útjukat, miután megtudták, hogy a skandináv államban kevés esélyük van megélhetést találni. Komlói kisebbségi vezetők megjegyezték: lehetséges, hogy a családok később mégiscsak útra kelnek.

A mohácsi cigány kisebbségi önkormányzat tegnap fórumot rendezett a Svédországba készülő romák tájékoztatására. Mint ismert, az elmúlt hat hétben mintegy háromszáz baranyai roma váltott repülőjegyet Malmőbe, annak reményében, hogy a skandináv államban jobban boldogulnak. Bár a kiutazók 80 százaléka mohácsi volt, s továbbra is sokan készülnek innen útra, a hétfői fórumon alig tucatnyi helybeli jelent meg. A rendezvényen Johan Berglund, Svédország budapesti nagykövetségének másodtitkára - akárcsak a múlt héten Komlón, most is - elmondta, hogy a hazájába utazó magyar romák nem kaphatnak menedékjogot. Hozzátette: kint dolgozhatnak ugyan, de csak akkor van esélyük állást találni, ha rendelkeznek nyelvtudással és valamilyen keresett szakmával. Akinek elutasítják a menedékkérelmét, vagy aki nem talál állást, az nem maradhat Svédországban, és nem számíthat segélyre sem.

Szirmai István, a munkaügyi tárca roma integrációért felelős főosztályának vezetője arról beszélt, hogy decemberben a kormány egy 300 milliós közmunkaprogramról dönt, ami főképp a dél-dunántúli cigányság foglalkoztatási gondjain kíván enyhíteni. Ugyanakkor Szirmai elismerte, hogy ez, illetve az ehhez hasonló programok csak a munka nélküli romák legfeljebb ezrelékének jelentenek átmeneti megoldást.

Fórum, alig tucatnyi érdeklõdõnek
Fórum, alig tucatnyi érdeklõdõnek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.