Nőgyógyászok levele a "felkért" szülésért

Vonják vissza a tilalmat és engedjék be újra munkaidőn kívül is a nőgyógyászokat a szombathelyi kórházba - kéri a Magyar Magánnőgyógyászok Társasága a szombathelyi Markusovszky kórház vezetőitől, egyben segítségét is felajánlva a helyzet tisztázásához. Még október 26-án kelt levelében a kórház igazgatója megtiltotta ugyanis, hogy a szülésre felkért orvos, ha nincs ügyeletben, szüléseknél segédkezzen.

A nőgyógyászok társaságának érvelése szerint hagyomány, hogy a gyermeket váró családok a terhesgondozáshoz és a szüléshez a maguk választotta orvostól kérnek segítséget. A tiltás ráadásul diszkriminálja a szombathelyi gyermeket várókat, hiszen olyan lehetőségtől tiltja el őket, amely az ország egész területén bárki számára elérhető. A tehetősebbek állítólag a szomszédos városokban keresnek szülészt, illetve alternatív szülészeti intézményt. Azt a társaság is elismeri, hogy a hagyomány több ponton is megérett a reformra, a szombathelyi intézkedés által teremtett helyezet azonban elfogadhatatlan számukra.

A kórház főigazgató-helyettese egyelőre nem értesült a levélről, de úgy véli, amíg az orvosok hozzáállása nem változik, addig nem látja, miben lehetne szakmailag segíteni.

- A doktorok jelezték, hogy a heti 48 órás keret fölött nem akarnak munkát vállalni, a heti egy ügyelettel pedig ki is töltik a törvényben rögzített időkeretet. Amikor nyáron megkérdeztük őket, hogy rendkívüli helyzetben hajlandók-e 12 órával többet vállalni, nemet mondtak. Furcsa, hogy amikor az intézmény betegeiről van szó, nem vállalnak túlmunkát, magánbetegeik kedvéért viszont bármikor bejönnének - mondta Horváth Boldizsár, a kórház helyettes vezetője.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.