Sikkasztás, magánokirat-hamisítás, zsarolás

Vida Károly volt baktalórántházi polgármestert, jelenlegi főállású alpolgármestert hat év letöltendő börtönbüntetésre, Nagy Lajos volt jegyzőt, Baktalórántháza város jelenlegi polgármesterét pedig öt év letöltendő börtönre ítélte - nem jogerősen - tegnap a Nyíregyházi Városi Bíróság.

Vida Károly elsőrendű vádlottat és Nagy Lajos másodrendű vádlottat különösen nagy értékre elkövetett sikkasztásban, magánokirat-hamisításban, jogosulatlan gazdasági előnyszerzésben és hamis tanúzásra való felbujtásban találta bűnösnek a bíróság. Ezenkívül Vida Károlyt bűnösnek mondták ki zsarolásban is. A két fővádlottal szemben a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától, s kötelezte őket arra, hogy hetente egyszer jelentkezzenek a rendőrségen. Az ügynek további tíz vádlottja is van, őket a bíróság két év próbaidőre bocsátotta.

A bíróság három különböző cselekményben hozott ítéletet. Az első ügyben abban találták bűnösnek Vida Károlyt és Nagy Lajost, hogy egy - korábban Nagy Lajos által létrehozott - alapítvány számlájára vezettettek át az önkormányzat számlájáról 117 millió forint összegű értékpapírt. Tették ezt annak érdekében, hogy az alapítvány szerezhesse meg a helyi Degenfeld-kastély hasznosítási jogát. A bíróság az indoklásban úgy fogalmazott: valótlan tartalmú dokumentumokkal 2002. október végén átjátszották az önkormányzati vagyontömeget az alapítványhoz, ráadásul Vida Károly még polgármesterként járt el az ügyben, holott a polgármesteri megbízatása október 20-án már megszűnt. A másik cselekmény az volt, amikor a polgármester felbujtására a hivatal dolgozói éveken át nem fizették ki a közmunkások teljes havi bérét, hanem kétezer forinttól 14 ezer forintig terjedő összegeket vontak le tőlük minden hónapban indokolatlanul, majd az így szerzett, összesen mintegy 16 millió forint felhasználásáról a polgármester döntött.

A bíróság 650 tanút hallgatott meg ebben az ügyben, amellyel kapcsolatban Gunyecz Zoltán bíró azt mondta: súlyosbítja a visszaélést, hogy olyan emberekkel szemben követték el, akik nyomorúságos körülmények között, kevés pénzből élnek. A harmadik eset a Fundamenta lakáskasszával kapcsolatos bűncselekmény volt, amelynek lényege: az önkormányzat több száz helyi lakos nevében és tudta nélkül, hamis papírokkal lakástakarékossági szerződést kötött a lakásalappal, majd megigényelte az ezután járó állami támogatást. Az ítélet szerint az önkormányzat több mint ötmillió forint állami támogatást igényelt jogtalanul.

Az ítélet két és fél óráig tartó indoklása után a vádlottak három nap gondolkodási időt kértek arra, hogy fellebbeznek-e, vagy tudomásul veszik az ítéletet. Kérdésünkre, miszerint lemond-e a tisztségéről, Nagy Lajos - aki a Baktalórántházi Választási Szövetség színeiben lett polgármester - azt válaszolta: nem mond le. Megkérdeztük tőle azt is, hogy lemond-e a Fidesz választókerületi elnöki posztjáról, mire Nagy Lajos azt mondta: már nem ő a választókerületi elnök.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.