Negyvenmillió gyermek nem jár iskolába Afrikában

Több mint 38 millió gyermek nem részesült iskolai oktatásban Fekete-Afrikában 2004-ben - áll az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) az oktatásról szóló jelentésében, amelyen hétfőn ismertettek Dakarban.

"Fekete-Afrikában él a világ beiskolázatlan gyermekeinek közel fele, 2004-ben a számuk 38 millió volt, 53 százalékuk lány" - áll a jelentésben.

Michelle Neuman, az UNESCO kiskorú gyermekek nevelésével és védelmével foglalkozó tanácsadója elmondta, hogy az iskolába nem járó gyermekek 80 százaléka falun él.

A jelentés szerint Afrikában nincs elegendő tanító, főként szakképzett oktatókban van hiány. "Afrikában több képzett tanítóra van szükség, és 1,6 millió oktatót kell toborozni. Ez hatalmas kihívás" - mondta Neuman asszony.

Az UNESCO 2007. évi jelentésében a kiskorú gyermekek és a szegény szülők, illetve az oktatási folyamat kapcsolatával foglalkozik. A kiskorú gyermekeknek szánt programok, amelyek magukban foglalják a nevelés, a táplálkozás, a védőoltások, az egészség, a higiénia és a védelem kérdéseit egyaránt, "jövedelmező befektetések" Michelle Neuman szerint. "A iskolát megelőzően (3-6 éves korban) oktatásban részesülő gyermekeknek nagyobb esélyük van, hogy sikerrel végezzék el az iskolát, és ez csökkentheti a társadalmi különbségeket is" - tette hozzá a tanácsadó, aki emlékeztetett arra, hogy az afrikai gyermekek mindössze 12 százaléka jár óvodába.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.