Tiltakozás hét iráni nő halálra kövezése ellen

A nők elleni erőszak megszüntetéséért rendezett 16 akciónap keretében az Amnesty International hét iráni nő védelmében lép fel november 28-án, kedden déli 12 órakor a Nyugati téri elektronikus forgóóránál.

Iránban a hűtlenséggel vádolt nőket sokszor az egyik legkegyetlenebb módon, halálra kövezéssel ölik meg. A hét nőt bármelyik pillanatban kivégezhetik. A figyelemfelhívó akción az Amnesty International aláírásokat gyűjt Irán első számú vezetőjének írott képeslapokra, melyben a nők ítéletének azonnali megváltoztatását, illetve a halálra kövezés intézményének eltörlését követeli. Az akció helyszínén az aktivisták egy „véres” lepedővel letakart női bábut helyeznek el. A tiltakozó akciók december 10-ig, az emberi jogi világnapig folytatódnak.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága világosan kimondta, hogy a hűtlenséget és a paráználkodást bűncselekménynek tekinteni ellentétes a nemzetközi emberi jogi normákkal. Ezen felül Irán megszegi a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyesség-okmányában vállalt kötelezettségét, amely szerint halálbüntetést csak a „legsúlyosabb bűncselekmények esetében” lehet alkalmazni. A halálra kövezés ellentétes az élethez való joggal, valamint a fenti okmány kínzást és kegyetlen bánásmódot tiltó rendelkezésével. Az Amnesty International a
halálbüntetést minden formáját ellenzi.

Iránban a női hűtlenségért halálra kövezést szabnak ki. Egy gyilkosságban való bűnrészességért sok esetben „csak” börtönbüntetés jár. A megkövezés messzemenőkig kegyetlen, embertelen és megalázó büntetés. Az iráni büntető törvénykönyv 102. bekezdése kimondja, hogy halálra kövezés esetén a férfiakat derékig, a nőket mellmagasságig homokba kell ásni. A 104-es bekezdés arról is rendelkezik, hogy a megdobálásukra használt kövek nem lehetnek sem túl nagyok, nehogy egy-két dobás végezzen az áldozattal, és olyan kicsik sem, hogy azok már ne minősüljenek kőnek.

(forrás: Amnesty International)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.