Nem hozzák nyilvánosságra a BRFK válaszát a székházostromról

Bene László országos rendőrfőkapitány úgy döntött, nem hozzák nyilvánosságra az MTV-székház ostromáról készített bizottsági jelentésre adott BRFK-választ, mivel az annyira szakmai jellegű, hogy nem tartozik a nyilvánosságra - közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn.

Az öttagú bizottságnak a székház ostrománál végzett rendőri munkáról készített jelentését a múlt héten hozták nyilvánosságra. A jelentést megküldték Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánynak is, aki megfogalmazta észrevételeit, majd eljuttatta azokat az országos főkapitánynak, Bene Lászlónak.

Az országos főkapitány ezután felkérte a jelentést készítő bizottságot, hogy tekintse át a BFRK válaszát, véleményezze azt, és szakmai szempontból adjon választ, hogyan értékelhető a BRFK reakciója a jelentésben foglaltakra.

A főkapitány akkor azt mondta, Gergényi Péter hozzájárult ahhoz, hogyha ő úgy gondolja, nyilvánosságra hozhatja az észrevételeit. Az országos főkapitány kijelentette: ha elkészül a bizottság véleménye a BRFK észrevételeiről, egyszerre hozzák azt nyilvánosságra Gergényi Péter 10 oldalas válaszával. A főkapitány akkor azt is mondta, erre napokon belül sor kerülhet.

Garamvölgyi László ORFK-szóvivő hétfőn tudatta a főkapitány döntését, hogy nem hozzák nyilvánosságra az anyagot, mert az túl szakmai.

Péterfalvi:
az anyag nyilvánosság előli elzárására nem kompetens érv"

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint az ORFK részéről nem megfelelő érv arra hivatkozva elzárni a nyilvánosság elől a BRFK-nak az MTV-székház ostromáról készített jelentésre adott válaszát, hogy az az anyag "túl szakmai".

Péterfavi Attila az MTI-nek kijelentette: "
az anyag nyilvánosság előli elzárására nem kompetens érv az, hogy túlságosan szakmai az anyag".

Felidézte: a jelentés nyilvánosságra hozatalakor az anyagból törölték az érintett rendőrtisztek neveit. Holott a közfeladatot ellátó személyeknek a feladatuk ellátásával összefüggő adatai nyilvánosak, ezért ezeket nem lett volna szabad kivenni a dokumentumból - mondta. Hozzátette: a rendőrség vitathatatlanul közfeladatot ellát szerv, így elő kell segítenie a közvélemény tájékoztatását - így például a hatáskörére, illetékességére, szakmai tevékenységére, illetve annak természetére vonatkozó adatokkal.

Az MTV-székháznál történt rendőri intézkedés kapcsán a törvény erejénél fogva közérdekű adat, hogy ki adhatott parancsot, illetve ki milyen parancsot, utasítást adott. A parancsot adó személy adatai nyilvánosak - mondta.

Garamvölgyi:
jogszabály nem írja elő

Garamvölgyi László ennek kapcsán közölte: semmilyen
jogszabály nem írja elő, hogy az országos rendőrfőkapitány véleményét, illetve az arra adott reflexiót nyilvánosságra kellene hozni. A szóvivő azt mondta, hogy megítélésük szerint már az alapjelentés nyilvánosságra hozatala sem lett volna kötelező.

Mint mondta, az alapjelentést azért hozták nyilvánosságra, mert a rendőrségnek nincs takargatnivalója. Beismerték, hogy szakmai hibákat követtek el, és a vizsgálatot is azért rendelték el, hogy ezek a szakmai hibák ne fordulhassanak elő. Nemcsak a BRFK vezetőjének 10 oldalas véleményét, hanem a bizottság arra adott reflexióját sem hozzák nyilvánosságra - jelentette ki.

Úgy fogalmazott: ennek az az indoka, hogy olyan "szakmai dolgok" vannak benne, amelyeknek a megismerése a közvélemény számára "nem indokolt, de nem is célszerű".

Arra a kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy ezzel folyamatos támadásnak teszik ki a rendőrséget, Garamvölgyi László úgy válaszolt: ez "a mai döntése" az ORFK vezetőjének. "Nem azt mondtam, hogy ez soha többet nem lesz nyilvánosságra hozva" - tette hozzá, majd emlékeztetett arra: az eredeti döntés meghozatala előtt is "óriási nyomás" nehezedett rájuk.

Kondorosi: nyilvánosak lehetnének a jelentések

Az igazságügyi minisztérium államtitkára szerint a Magyar televízió székházának szeptember 18-iki ostromával kapcsolatos összes jelentés nyugodtan megismerhető, mert azok korunk történéseihez tartoznak, az emberek pedig kíváncsiak rájuk.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kondorosi Ferenc azt mondta: a jelentés nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban semmilyen instrukciót nem adott sem ő, sem más minisztériumi vezető. Mint mondta, egy országos főkapitányi döntés, jelenlegi álláspont az, hogy Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány reagálása a bizottsági jelentésre ne legyen nyilvános.


Fidesz: nyílvánosságot!

A Fidesz arra szólította fel Bene László országos rendőrfőkapitányt, hogy azonnal hozza nyilvánosságra az MTV-székház ostromáról készített teljes bizottsági jelentést, valamint a BRFK arra adott válaszát is.

Az MSZP viszont közölte: a Fidesznek be kellene fejeznie a rendőrség politikai támadását.


(forrás MTI)

Bene László
Bene László
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.