Koncz Zsuzsa: "Nekem a magánélet a visszavonulás, a nyugalom, a feltöltődés területe"

"Úgy érzem ezzel a koncerttel felteszem a pontot az  i betűre, és az összes, ami utána  jön-jöhet, ráadás lesz" - jelentette ki Koncz Zsuzsa december 2-iki koncertje kapcsán az MTI-nek nyilatkozva.

Az énekesnő a Papp László Budapest Sportarénában fejezi be október elején kezdett országos turnéját. Elmondta: a hangulat eddig fergeteges volt, és nem tudna kiemelni egyet sem, a koncertek közül. Mindegyik más, de mindegyiken nagyon meleg, "baráti" volt a légkör.  

"A 'barátság' köztem és a közönség között abból is adódik, hogy a program nagyobbrészt közismert dalokból áll. Így az első pillanattól 'otthonosan' érezzük magunkat, és a hangulat 'családias'" - fogalmazott.

Természetesen énekel a tavasszal megjelent Egyszerű ez...című verslemezéről, de a műsorról nem árult el, többet. "A program legyen meglepetés azok számára akik ott lesznek a koncerten" - jelentette ki. Az összeállítás, a dalok sorrendje nagyjából minden helyszínen ugyanaz.

"A koncertsorozatot színházi előadásnak fogom fel, ahol a darab nem változik, feszes belső dramaturgia tartja össze. De mert minden helyszín, kicsit más és más a közönség is, nincs két egyforma előadás. Mindegyiknek megvan a maga hangulata, karaktere és az egész a fárasztó utazások ellenére izgalmas és vonzó feladat" - tette hozzá.

Az új lemezről elmondta: a közel egyórás anyag többek között Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Babits Mihály, József Attila, Radnóti Miklós, Karafiáth Orsolya, Tóth Krisztina megzenésített verseit tartalmazza. A zeneszerzők között van Tolcsvay László, Bródy János, Lerch István, Gerendás Péter, Závodi Gábor, Bódy László (Cipő a Republic együttesből). Mindegyik dalt szereti valamiért, ezért vette fel őket. Nehéz volt kiválasztani, melyek kerüljenek be a koncertprogramba, de a közönség értő és egyetértő reakcióiból úgy érzi, nem döntött rosszul.        

A turnén és az Arénában azonos zenészekkel játszik, vagyis   Závodi Gábor vezeti a stúdiózenész-válogatottat, amelynek tagjai II. Lengyelfi Miklós, Maróthy Zoltán, és Tiba Sándor, de az Arénában felmegy a színpadra Tolcsvay László és Bródy János is.

Felidézte, hogy a hét évvel ezelőtt leégett BS-ben 6, számára igen emlékezetes koncertet adott, és azt mondta, sokat vár az Arénától is.

Ami a múltat illeti, 36 lemeze jelent meg, köztük öt német nyelvű. Kedvencei közül megemlítette a Szerelem, Kisvirág, Jelbeszéd, Ki nevet a végén, Fordul a világ, Ég és föld között címűeket.  

"Általános szabály a szakmában, hogy a második lemez sikerén múlik, hogy valakiből +hosszútávfutó+ lesz-e. Nekem nagyon fontos volt a második lemezem a Szerelem, amely meghatározó volt pályám további alakulására" - emlékezett.

Arra a kérdésre, hogy milyen a kapcsolata a régi  munkatársakkal elmondta: voltak fontos, meghatározó szereplői a kezdeti időknek, és a későbbieknek is. "Köszönettel tartozom mindenkinek aki ebben részt vett :a dalokért, az együttműködésért! De néha elmúlik az egyet akarás, az összetartozás érzése, és ilyenkor tudni kell elválni is, de meg kell tudni tartani  a másik munkája iránti megbecsülést. Voltak más régi kapcsolatok, társak, barátok, akik most is itt vannak velem, akik fontosak maradtak, akikkel a mai napig egyet akarunk. Vannak új "csatlakozók", új munkatársak, barátok is.    

Bródy János kijelentésével kapcsolatban - amely szerint a "nagy generáció" visszavonulóban van - Koncz Zsuzsa a maga nevében így fogalmazott: "Úgy érzem, az i betűre a pontot december 2-án az Aréna- koncerttel felteszem. Hogy ez a továbbiakban mire kötelez engem, - vagy mire nem -, a jövő fogja eldönteni. Ha lesz mondanivalóm, amelyről úgy gondolom, hogy el kell mondanom-énekelnem, meg fogom tenni, ha lehetőségem nyílik rá. De ha úgy tetszik, az eddigieket kerek egésznek tekintem."

Elárulta azt is, hogy a turné után, a télen hosszabb pihenést engedélyez magának. "Legkedveltebb kikapcsolódási formám a síelés" - magyarázta, de hozzátette: emellett szeret utazni, koncertre járni, és rengeteget olvas. Megpróbálja behozni a koncertek közben felhalmozódott lemaradásokat, például a családjával, szeretteivel, barátaival kapcsolatos mulasztásokat.

Végül Koncz Zsuzsa a magánéletét firtató kérdésre kijelentette: "Nekem a magánélet a visszavonulás, a nyugalom, a feltöltődés területe, amelyből erőt, energiát nyerek a továbbiakhoz. Ezt szeretném megőrizni a magam számára. Úgy gondolom, ez nem tartozik a nagy nyilvánosságra. Az én közszereplésem a dalokkal kezdődik és azokkal véget is ér."

(MTI)

 

Koncz Zsuzsa
Koncz Zsuzsa
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.