Magyar ház Sepsiszentgyörgyön

Új magyar kulturális intézmény kezdi meg működését Erdélyben: ha nem is az eredetileg remélt időpontban - vagyis múlt nyáron -, de e héten már megnyithatja kapuit a sepsiszentgyörgyi magyar ház. A bukaresti magyar kulturális intézet égisze alatt működő létesítmény a maga nemében egyedülálló tagja lesz a világ tizennyolc pontján kialakított magyar kulturális intézményhálózatnak.

 

A sepsiszentgyörgyi megyei könyvtár által átengedett termekben és irodákban kialakított intézet funkciója ugyanis eltér a többiekétől, mivel fő feladata nem a magyarországi kultúra helyi bemutatása lesz, hanem a magyar-magyar kulturális kapcsolatok ápolása. Adottságaiból következik, hogy a ház főleg az erdélyi magyar közönség igényeire kíván figyelni, ennek kulturális igényeihez szeretné igazítani tevékenységét. Nem kevésbé fontos cél a magyar-magyar kulturális párbeszéd élénkítése.

Mint Hadnagy Miklós, a sepsiszentgyörgyi intézmény vezetője elmondta: arra is törekszenek, hogy a ház a Kárpát-medencei magyar kultúra egyik fórumává váljék. Így például az elképzelések között szerepel a vajdasági vagy szlovákiai kisebbségi magyar kultúra erdélyi megismertetése. Persze figyelmük mindenképp elsősorban a közvetlen környezetre - Hargitára, Kovásznára és Maros megyére - irányul, ezt tekintik alapvető befogadói bázisnak.

A központ létrehozásáról a két ország az első magyar-román együttes kormányülés alkalmából jutott megállapodásra. A ház vezetése mindenben segítőkészséget tapasztalt a helyi hatóságok részéről. A megnyitóünnepségre várják Markó Béla miniszterelnök-helyettest, az RMDSZ elnökét, továbbá mindkét állam kulturális államtitkárát.

A sepsiszentgyörgyi intézmény egyebek között Gyulai Líviusz grafikáival, Kubinyi Anna textilművész munkáival, valamint Sebestyén Márta és a Budapest Ragtime Band bemutatkozásával kezdi meg működését. Még az idén megismerkedhetnek az érdeklődők az élesdi művésztelep alkotóinak munkáival, és magyar fotóművészek is bemutatkoznak az erdélyi közönség előtt.

Szabó Vilmos, az Országgyűlés külügyi bizottságának MSZP-s tagja, aki annak idején kisebbségi ügyekben illetékes államtitkárként vett részt az intézmény létrejöttéről kezdeményezett tárgyalásokon, elmondta, hogy e folyamatot különösebb akadályok nem terhelték, beleértve az egyezmény román ratifikálását is. A ház megnyitása jó kezdet; működése pedig - főleg hosszabb távon - fontos eszköz lehet a kölcsönös megértés előmozdításához - hangoztatta Szabó. (K. T.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.