"Látó" bot látássérülteknek

Amikor az első tolatóradar-megoldásokat bemutatták, a rendszeresen túlzásokba eső marketingesek rendre megemlítették, hogy ezekkel még egy látássérült is könnyedén be tudna állni egy szűk parkolóhelyre. Az állítás a gyakorlatban nehezen ellenőrizhető (az érintettek ritkán vezetnek), az ötletnek azonban egy magyar találmány, a látó bot formájában mégis lett gyakorlati következménye.

A látó botot egy magyar középiskolás, az akkor még a Csepel-sziget Műszaki Szakközépiskolába járó (időközben már végzett) Varga Róbert fejlesztette ki, s a tavalyi ifjúsági innovációs versenyen második díjat nyert vele, sőt a stockholmi európai döntőben is a díjazottak közé került. Maga a találmány látszólag két korábbi találmány, a tolatóradar és a vakbot "öszszeházasítása", ám a valóságban ennél jóval többről, egy alaposan végiggondolt és aprólékos munkával a speciális felhasználói kör igényeihez igazított újdonságról van szó. Az alapgondolat egyszerű: a kereskedelemben kapható tolatóradarral kiegészített, ultrahangos elven működő (azaz "látó") bottal a látássérültek képesek érzékelni a közeledő akadályt, akár nagyobb távolságról is. A radar két szenzora a bot aljára kerül, az így felvértezett eszköz segítségével a felhasználók a járdaszegélyeket, lépcsőket, a falon elhelyezett bankautomatát vagy akár egy nyitott ablakot is be tudnak azonosítani. Az ötletet és az első modellek megszületését hosszas tesztidőszak követte: a feltaláló a botot kipróbálásra és véleményezésre elvitte a vakok szövetségéhez, és az ottani tapasztalatokat felhasználva fejlesztette tovább a találmányt. Az első lényeges változtatást már a felhasználók észrevételei alapján hajtotta végre. A bot (a tolatóradarok szokásának megfelelően) sűrűsödő, illetve ritkuló füttyjelekkel adott értesítést az egyes objektumok közeledéséről-távolodásáról, ez a megoldás azonban a forgalmas utcákon az alapzaj miatt nem igazán bizonyult használhatónak. Ezért a látó botba egy másik, a mobiltelefonok vibráló hívásjelzőjéhez hasonló megoldás került: a sípolás mellett a bot markolatába épített rezgőmotor is jelzi az akadályok közelségét. (Emiatt természetesen megnőtt az eszköz energiaigénye is, amit egy övtáskában hordható akkumulátor segítségével biztosítanak.)

Mint Varga Róberttől megtudtuk, a gyakorlati tesztek a "célcsoport" megtalálásában is sokat segítettek. Kiderült, hogy elsősorban a technikai újdonságra fogékony gyerekek/fiatalok barátkoznak meg könnyen a látó bottal. Az is világossá vált, hogy az eszköz nem a vakon születetteknek jelenti a legnagyobb segítséget, hanem azoknak, akik életük egy későbbi szakaszában veszítették el (például cukorbetegség miatt) részben vagy egészben a látásukat.

A látó botot jelenleg Németországban tesztelik, s amennyiben a próbák ott is sikeresek lesznek, a következő lépés már a gyártás lehet.

Ultrahangos bot - tolatóradarral
Ultrahangos bot - tolatóradarral
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.