Kormányzati negyed: a főváros a Nyugatit javasolja

Nyugati pályaudvar, Lágymányosi híd pesti hídfő, Déli pályaudvar - a fővárosi önkormányzat szerint ezek a legalkalmasabb helyszínek az új kormányzati negyednek, mégpedig ebben a sorrenben.

A főváros szerint a Nyugati pályaudvar melletti terület volna a legalkalmasabb helyszín az új kormányzati negyed kialakítására. A Fővárosi Közgyűlés november 30-i ülésén tárgyal a témáról, a Molnár Gyula MSZP-, és Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-frakcióvezetők által közösen jegyzett javaslat alapján. Eszerint a helyszínkiválasztásnál a legfőbb szempontok, hogy a kiszemelt terület kormánynegyedként illeszkedjen a városszerkezethez, a budapesti szabályozási tervekhez, közel legyen a metróhoz és a Parlamenthez, valamint 2008-ig befejeződhessen az építkezés. 

A városháza szerint az új kormányzati negyed "új fejlődési pályára helyezheti Budapest városfejlődését". A főváros a nyáron választotta ki azt a tervező céget, amely megbízást kapott a helyszín kijelölésének előkészítésére. A szakemberek eredetileg négy területet javasoltak, a Nyugati környékét (a West End mögötti vagy a Podmaniczky utcai helyszínt), a Millenniumi városközpontot, valamint a Józsefvárosi pályaudvart. 

Az államkincstár által korábban kiírt pályázat eredményével összhangban a városháza által javasolt helyszínek száma háromra csökkent. Ha a városatyák csütörtökön rábólintanak a javaslatra, a főváros a leginkább alkalmas területnek a Nyugati mögötti üres helyszínt fogja javasolni elsősorban. A városháza szerint ezüstérmes a Lágymányosi híd pesti hídfőjének környéke, és harmadikként támogatható a Déli pályaudvar térsége is.

Az állam valószínûleg a saját telkén akar építkezni
Az állam valószínûleg a saját telkén akar építkezni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.