Szervezett roma kivándorlás?

Politikai erő áll a svédországi kivándorlás hátterében - állítja Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Elmondása szerint a közeljövőben nyilvánosságra hozza bizonyítékait, addig egyetlen pártot vagy szervezetet sem kíván megnevezni.

Az OCÖ a múlt hónap végén panasszal fordult a közjogi méltóságokhoz, a kisebbségi ombudsmanhoz és a parlamenti pártok vezetőihez. A testület amiatt tiltakozott, hogy a sajtó egy része uszító magatartást tanúsított az olaszliszkai tragédia után. A kormányfő vagy a pártok eddig nem reagáltak a nyílt levélre, az Alkotmánybíróságtól, a köztársasági elnök hivatalától, a kisebbségi ombudsmantól és a legfőbb ügyésztől viszont már megjött a válasz.

Kumin Ferenc a köztársasági elnök nevében hangsúlyozta, hogy az Olaszliszkán történt gyilkosság "természetesen semmiképp nem igazolhatja a magyar cigánysággal szemben a kollektív bűnösség felvetését, valamint a rasszista megbélyegzést", az államfő az ilyen megnyilvánulásokat elfogadhatatlannak tartja. Hasonlóan fogalmazott Kovács Tamás legfőbb ügyész is, aki arról biztosította az OCÖ-t, hogy a "nyomozást az ügyészség bűnügyként, nem pedig nemzetiségi vagy kisebbségi ügyként kezeli".

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke tegnapi tájékoztatóján kijelentette, hogy az olaszliszkai tragédia utáni "médiahadjárat" a közmegítélés szempontjából legalább ötven évvel vetette vissza a cigányságot. Az OCÖ elnöke név szerint B. Zsoltot, a Magyar Nemzet újságíróját említette, aki - mondta - élen járt az uszításban, és ezzel szakmailag is hiteltelenné vált.

Choli Daróczi József író hangsúlyozta, hogy a problémákra egészen addig nem lehet megoldást találni, amíg a cigányság csak része, és nem részese a társadalomnak. Ha ezt nem ismerjük fel - tette hozzá -, akkor az elkövetkező fél évszázad a magyarországi cigányság történelmének legsúlyosabb időszaka lesz.

A tájékoztatón szóba került a svédországi kivándorlás is. Kolompár Orbán szerint politikai erő áll a háttérben. Tehát - állította - van olyan politikai erő, amely szervezetten készíti elő a baranyai roma családok kivándorlását, és politikai céljai érdekében próbálja lejáratni a cigányságot. Az OCÖ elnöke közölte, hogy a birtokában lévő bizonyítékok alapján "sejthető, honnan indult" a szervezés. Kolompár nem nevezett meg pártot vagy szervezetet: tovább gyűjti a bizonyítékokat, amelyekkel - ígérte - a közeljövőben a nyilvánosság elé lép.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.