Nem kaphatnak menedékjogot

A tájékozatlanság áldozatainak tartja a budapesti svéd nagykövetség másodtitkára az országába munka és segély reményében utazó magyar romákat. A diplomata egy komlói fórumon kijelentette: hazájában nem kaphatnak menedékjogot, és nincs esélyük arra, hogy az északi országban állást találjanak maguknak.

Komlóról eddig öt roma család utazott Svédországba a letelepedés reményében. Ám a városból és környékéről ezekben a napokban is többen készülnek arra, hogy - mohácsi és pécsi sorstársaikhoz hasonlóan - szerencsét próbáljanak. Ezért Komló vezetői úgy döntöttek: fórumot tartanak a skandináv állam kínálta lehetőségekről.

Itt Johan Berglund, Svédország magyarországi nagykövetségének másodtitkára elmondta, hogy a romák - uniós államból érkezőkként - nem kaphatnak menedékjogot. Eddig 250 magyarországi roma folyamodott menekültstátusért: 76 esetben már megszületett a határozat, és valamennyi kérelemre elutasító volt a válasz. Az elbírálásig - ez úgy négy-öt hét - ingyenes szállást és napi kétezer forintnak megfelelő koronát kapnak, ám ez a pénz csak a legszükségesebb élelmiszerekre elég. A menedékkérelem elbírálása alatt munkát keresni nem lehet. Akinek elutasították a kérelmét, annak el kell hagynia Svédországot. A diplomata ugyanakkor megemlítette: arra van lehetőség, hogy valaki eleve munkavállalási szándékkal menjen Svédországba, ahol - mint elhangzott - a munkanélküliség hasonló arányú, mint nálunk. De csak annak van esélye munkát találni, aki beszél svédül vagy angolul, és keresett szakmája van. Ha egy külföldi nem talál állást Svédországban, és nem tudja igazolni, hogy van jövedelme az önfenntartáshoz, akkor kiutasítják.

A diplomata szólt arról is, hogy a svéd rendőrség vizsgálja, szervezi-e valaki - pénz fejében - a baranyai romák kiutazását. Eddig azonban ezt semmi sem bizonyította. De ezek a romák szervező nélkül is áldozatok - mondta Johan Berglund -, majd így folytatta: csak épp nem bűncselekmény, hanem a tájékozatlanságuk áldozatai.

A komlói fórumon Takács László, a Külügyminisztérium főosztályvezetője arról beszélt, hogy tárcája rendkívül kockázatosnak ítéli e családok kiutazását. Elmondta: betegség esetén csak sürgősségi ellátásra jogosultak Svédországban, s ott kint már most is van vizitdíj, aminek megfizetése alól nem mentesülnek.

Szajkó József komlói vállalkozó - a Lungo Drom elnökségének tagja - tudósítónknak azt mondta: nincs abban semmi, hogy magyar állampolgárok külföldön próbálnak boldogulni. A romák csak azt teszik, amit az orvosok, az ápolónők vagy a határon túl gyerekfelügyeletet vállaló fiatalok. Szajkó nem cáfolta, hogy a Malmőbe távozók nem a menekültstátusban vagy a svédországi munkavállalásban bíztak, hanem a segélyre számítva keltek útra. A roma vállalkozó erről így vélekedett:

- Mért baj az, hogy az itthon kevés pénzhez jutó romák elutaznak Svédországba, és ott felvesznek egy kis segélyt? Így egy-két hónapig legalább nem nélkülöznek. Kinek fáj ez?

A nagykövetség munkatársai szerint a komlói romák a tájékozatlanság áldozatai
A nagykövetség munkatársai szerint a komlói romák a tájékozatlanság áldozatai
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.