Készül a Kvassay áttörés

Rá sem ismerni a Közvágóhíd környékére; Budapest egyik legleharcoltabb, külvárosi csomópontja teljesen átépült. A Soroksári úton hamarosan megnyitja kapuit egy hipermarket, a volt nagyvásártelep helyén pedig új városrész születik, a Duna City. 


Csaknem egy évtizedes várakozás után végre teljesül a csepelieknek tett ígéret; a Kvassay Jenő útról hamarosan közvetlen csatlakozás épül a Könyves Kálmán körúthoz. Az úgynevezett Kvassay áttörés eredetileg a Lágymányosi híddal együtt készült volna el, de közben elfogyott a pénz, és erre már nem jutott. 1997 óta mostanáig kellett várni az alig egy kilométeres útszakasz elkészültére, ami most is csak azért valósulhatott meg, mert a közelben hipermarket épül, és a beruházó fizette a csomópont kialakításának mintegy egymilliárd forintos költségét. Sersliné Kócsi Margit, Ferencváros főépítésze lapunknak azt mondta: a csomópont átalakításának mintegy 1,6-1,8 milliárdos költségének nagy részét a beruházó állta, a főváros pedig 600 millió forintot költött a Soroksári út azon szakaszának felújítására. 

A 2-es villamos végállomásának környéke a barkácsáruház felépülte óta mutat civilizáltabb arcot. A Soroksári út túloldalán, ahol valaha a 31es villamosok fordultak, jelenleg tereprendezési és földmunkák zajlanak. A vasúti töltés túlsó, déli oldalán pedig várhatóan Mikulásra megnyílik az új hipermarket. A csomópont átépítése során eltűnt az a szűk aluljáró, ahol korábban a HÉVvégállomástól a villamosokig lehetett átjutni, és helyette minden irányban felszíni gyalogátkelőhely létesült. 

Nem messze onnan, a Kis-Dunához közel pedig új városrész fog születni, a Duna City fejlesztőcsoport által. A főépítész szerint a kerület a projekt érdekében hamarosan módosítja városrendezési szabályát. Az egykori nagyvásártelep helyén 2009 végéig 33 hektáron 18 ezer embernek helyet adó, új negyed épül. Ennek során 2500 lakást, valamint irodákat és kereskedelmi központokat is kialakítanak. A fejlesztés legfontosabb szervező tengelyét a Duna jelenti, vizuális és funkcionális szempontból is. Mivel a vízszint jelentős ingadozásai ezen a szabályozott folyószakaszon nem érvényesülnek, lehetővé válik a városvíz kapcsolat Budapesten egyedülálló kiépítése is. A fejlesztéshez kapcsolódva, a Hajóállomás utca felújításának és a Kvassay úti csomópont kialakításának költségét ugyancsak a környék befektetői fogják állni – tette hozzá.

Hamarosan szabad lesz az út a Hungária körút felé
Hamarosan szabad lesz az út a Hungária körút felé
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.