Bombariadó az északír parlamentben

Kiürítették pénteken az északír parlament épületét, amelyben a pártok éppen a regionális önkormányzat helyreállításáról tárgyaltak, mert egy férfi a bejáratnál egy gyanús csomagot dobott a biztonsági őrök felé - mondták el szemtanúk.

A biztonsági emberek a földre leteperve megfékezték a férfit, akit a helyszínen tartózkodó újságírók bizonyos Michael Stone-nal, egy unionista félkatonai szervezet volt tagjával azonosítottak, majd kiürítették a belfasti Stormont-palotát. A rendőrség ezután őrizetbe vette a tettest, akinek kilétét azonban nem közölte.

"A férfi átjutott a forgóajtón, a nála lévő csomagot odadobta a biztonsági ellenőrzőkapuhoz, és azt kiáltotta, hogy pokolgép van benne" - mondta el a brit hírügynökség egyik fotóriportere. "A csomagból füst gomolygott, és szikrapattogás hallatszott. Az épület falára kívülről valaki festékszóróval ráírta: Sinn Féin IRA" - tette hozzá.

A Sinn Féin pártot tekintették az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) katolikus terrorszervezet politikai szárnyának. Michael Stone-t életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték egy IRA-tag és két polgári személy 1988-as megöléséért, de az észak-írországi parlamenti önigazgatást ismét életre hívó, 1998-as nagypénteki egyezség keretében elengedték a további büntetését. Az északír önigazgatást a kibékíthetetlen protestáns-katolikus ellentétek miatt négy éve megint felfüggesztették, és most tárgyalnak helyreállításáról.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.