Ruanda visszahívta nagykövetét Párizsból

Ruanda pénteken konzultációra visszahívta párizsi nagykövetét, és a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését is kilátásba helyezte, miután egy francia bíróság a hivatalban lévő Paul Kagame ruandai elnököt tette felelőssé a korábbi elnök meggyilkolásának kiterveléséért.

A francia bíróság a hivatalban lévő ruandai elnökhöz közeli kilenc ember ellen adott ki körözést a korábbi elnök, Juvenal Habyarimana meggyilkolásával kapcsolatban. Az akkori merénylet háborút robbantott ki a tuszi és a hutu törzsek között Ruandában. Az 1994 áprilisa és júliusa között lezajlott véres viszálynak közel nyolcszázezer - jobbára tuszi - áldozata volt.

Kagame elnök a francia jog értelmében diplomáciai mentességet élvez, de a pervezető bíró az ügyet az ENSZ által a ruandai népirtás kivizsgálására létrehozott nemzetközi törvényszék elé szeretné vinni, mert szerinte a néhai elnököt szállító repülőgép 1994. április hatodikai lelövésével kapcsolatban a jelenlegi elnök és az elnökhöz közel álló katonai tisztségviselők ellen elegendő bizonyíték áll rendelkezésre. "Konzultációra hívtuk vissza Párizsban tartózkodó diplomatánkat" - közölte Charles Murigande ruandai külügyminiszter.

A két ország közötti feszült viszonyt jellemzi, hogy utolsó lépésként Ruanda a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését is kilátásba helyezte egy ilyen "agresszív" országgal szemben. Murigade szerint Ruanda csütörtökön a külügyminisztériumba kérette a francia nagykövetet is, hogy magyarázatot kapjon arra: miért zaklatja országukat az utóbbi tizenkét évben Franciaország.

A közép-afrikai ország szerint a mostani vádak Franciaország azon próbálkozásainak része, mellyel leplezni próbálja, hogy az általa kiképzett katonák felelősek a későbbi népirtásért. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.