Az új polgári törvénykönyvbe beépül a családjog

A készülő új polgári törvénykönyvbe beépül a tervezett új családjogi joganyag, amely a társadalmi változásokhoz és az európai igényekhez igazodik - közölte Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter a 18. közép-európai közjegyzői kollokvium megnyitásakor Keszthelyen.

Petrétei József a mintegy 250 résztvevőnek felidézte a latin típusú közjegyzőségek 132 éves hazai múltját, az intézmény15 évvel ezelőtti függetlenné válását, a jogalkalmazásban és a jogviták megelőzésében betöltött szerepét. Mint mondta, a társadalmi fejlődés okozta változások a jogalkotókat és jogalkalmazókat új problémákkal szembesítik, ezek egyike a nemzetközi kollokvium fő témáját adó családjog. "A feladatok közül kiemelkedik az új polgári törvénykönyv megalkotása és az abba beépítendő tervezett új családjogi joganyag, amelynek kodifikációs munkái már megkezdődtek" - hangsúlyozta Petrétei Jószef.

Szerinte ez a változás nem csupán a családjog magánjogi összefüggéseit teszi majd hangsúlyosabbá, hanem az igazodást is a gyorsan változó társadalmi viszonyokhoz és a nemzetközi elvárásokhoz.

Az új törvénykoncepció a családon belüli viszonyok sajátosságait kifejező alapelveket fogalmaz meg. Többi között a családi kapcsolatok védelmét, az együttműködés és a támogatás, valamint a méltányosság elvét. Ezek újdonságnak számítanak a változatlanul hagyott gyermekvédelmi és házastársi egyenjogúsági elvek mellett - tette hozzá a tárcavezető.

Elmondta, a házassági vagyonjog, az élettársi jogviszony, a szülők és gyermekeik kapcsolata, valamint az örökbefogadás szabályozásában lesznek lényeges változások. A hagyatéki eljárást önálló törvényben kívánják rendezni, ami 2007 második felében várható. Szoros együttműködésre van szükség a jövőben is a jogalkotók és jogalkalmazók között, "ebben a közjegyzői gárda képes betölteni jelentő szerepét" - fűzte hozzá.

A szombaton záruló kollokviumon a családjoghoz, illetve az európai jogharmonizációhoz kötődő tapasztalatokat és feladatokat tekintik át a közép-európai országok közjegyzői. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.