Budapest nem számít súlyos károkra

Az egész Európai Uniót érintő esetleges orosz húsimporttilalom a magyar feldolgozóknak nem okoz túlságosan nagy veszteséget.

Az elmúlt években elveszített piaci kapcsolataikat a magyar húsipari cégek nyár óta kezdték újraéleszteni, miután magas szintű politikai és szakmai küldöttségek jártak Budapesten és Moszkvában. Ettől függetlenül az orosz, illetve szovjet és a magyar fél közötti agrárkereskedelem korábbi időszakát jellemző tömegáru-kivitel már csak emlék. Míg a nyolcvanas évek végéig a magyar agrárexport közel fele a Szovjetunióba ment, addig tavaly már csak hét százaléka érkezett az orosz piacra.

Hetente mintegy százmillió forintra becsülik annak a szárnyasnak az értékét, amelyet jelenleg szállítanak Oroszországba. Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke elmondta, hogy főként a prémium kategóriába tartozó félig konyhakész kacsa- és lúdkészítményeket keresik. Magyar friss és hűtött baromfit olyan mennyiségben, mint néhány évtizede, amikor százezer tonnás mennyiségben exportáltak a Szovjetunióba, már soha nem tudnak kiszállítani.

Éder Tamás, a nagyobb húsfeldolgozókat tömörítő Hússzövetség elnöke elmondta: az orosz piacon csak a legnagyobb hozzáadott értékű feldolgozott hússal és húskészítményekkel lehet megjelenni. Hetente néhány kamionnyi áru indul útnak Oroszország felé, ezért túlságosan nagy kárt nem okozhat, ha ez a szállítás meghiúsul. Ellenben, mivel mintegy féltucatnyi nagyobb vállalkozás most kezdett tárgyalásokat az oroszországi kereskedelmi cégekkel, ezt a folyamatot lassíthatja, ha kitiltják az uniós termékeket a piacról.

A szakemberek által elmondottakból az is kiderült, ha esetleg mégis lenne embargó, akkor annak leginkább a most épülő kapcsolatok látnák kárát. A magyar élelmiszerexport bővítésében az Európai Unió és Oroszország közötti 2004-es állat-egészségügyi konfliktus már egyszer zavart okozott.

Emlékezetes, hogy a tíz új EU-tag - közöttük Magyarország - exportját az is nehezítette, hogy az orosz állat-egészségügyi szolgálat 2004 augusztusában soron kívüli vizsgálatokat folytatott le valamennyi állati eredetű terméket szállító exportőrnél. Akkor a magyar vállalatok közül csak 58-an feleltek meg az orosz előírásoknak, tavaly további 24 cég tudta akkreditáltatni magát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.