Látta-e valaki a halottat?

Október 24-én - a tüntetők és a rendőrök közötti előző napi összecsapások után - a híradások több mint száz sérültről számoltak be. Mélyen hallgattak viszont valamiről: a történtek halálos áldozatáról. Már ha egyáltalán volt ilyen.

 

 

- Egy tizennégy év körüli kislány halt meg - mondja Sz., a Kossuth téren szeptember vége óta tüntetők egyike. - Állítólag a könnygáztól lett rosszul, a tüdejét szétmarta a méreg.

Nem csak Sz., mások is hallottak a tragédiáról. Volt, aki nem is egy, de mindjárt négy halálos áldozatról tudott, az interneten pedig megjelentek azok a mobiltelefonnal készített felvételek, amelyeken a rendőrök nyilvánvalóan védtelen embereket ütnek-rúgnak. A következtetés szinte adta magát: akik így viselkednek, képesek ölni is. Közben újabb részletek terjedtek el a könnygáztól roszszul lett kislányról. Néhányan úgy tudták, kórházba szállították, és ott halt meg, mások pedig azt mesélték, a gyerek vérével átitatott zászló járt kézről kézre a tüntetők között. A történet hetekig keringett a városban, mígnem a Deport '56 elnevezésű szervezet vasárnap hivatalosan is az ÁNTSZ-hez, valamint az ügyészséghez fordult könnygázügyben. Fontos pillanat ez: a szóbeszéd először kapott nyilvánosságot.

- Én is csak hallottam az esetről, ezért nem tudnám megmondani, pontosan ki és milyen körülmények között halt meg - mondja ehhez képest Szerdahelyi Szabolcs, a szervezet elnöke. - Levelemben inkább amolyan elvi fejtegetésként szerepelt a halálesetre való utalás.

Ennél azért egy kicsit több történt. Miközben például Szerdahelyi az országos tiszti főorvostól egy a könnygáz bevethetőségét firtató vizsgálat elrendelését követeli, szó szerint ezt írja: "a DEPORT '56 azt is indokoltnak tartaná, ha a tisztiorvosi vizsgálat befejeztéig az eddig használt, tragédiát okozó szer használata felfüggesztésre kerülne". A levélben használt kijelentő mód világossá teszi: október 23-án ölt a könnygáz.

Eközben még valami alátámasztani látszott a halálesetet. Egy e-mail kezdett keringeni a világhálón, amely a halott kislány édesapja főnökének ismerőseként tudósított a történtekről. "... A Gyuri 16 éves kislánya meghalt. (...) Október 23-án az iskolával koszorúzni mentek az örökmécseshez, amikor a rendőrök körbezárták a teret, és a diákok belekeveredtek a könnygázfüstbe. (...) Másnap rosszul lettek, bementek a kórházba, és kaptak valamilyen kezelést a légcsövekre. 26-án délután a gyerek megint rosszul lett, bevitték a MÁV kórházba és hétfőn az intenzív osztályon meghalt" - írta a magát Jánosnak nevező szerző.

A tüntetés áldozatának története tehát tovább erősödött. Biztos még nem volt, de már hihetőnek tűnt, olyannyira, hogy az Echo Tv műsorában a Magyar Nemzet egyik újságírója megjegyezte, várni kellene még a szeptember-októberi események értékelésével, hisz talán tényleg meghalt a rendőri fellépések következtében valaki.

- Hozzám egy amerikai feladótól érkezett a szóban forgó e-mail, és azt kell mondanom, első olvasásra nagyon meggyőző volt - meséli Torkos Matild, aki az Astoriánál a saját bőrén tapasztalta, milyen hatása van a rendőrség által bevetett könnygáznak. - Természetesen azonnal megpróbáltam utánajárni a dolognak, megszereztem az áldozat apjának telefonszámát, de amikor felhívtam, a férfi lecsapta a kagylót.

Ugyanígy járt először az Index internetes újság munkatársa is, akinek végül sikerült néhány szót váltania az illetővel. M. György neki megerősítette, hogy lánya valóban a könnygáztól halt meg, ám, mint mondta, ezt nem tudja orvosi látlelettel bizonyítani. A beszélgetés során ígéretet tett egy személyes találkozóra is, ám erre már nem került sor: M. a telefonját már nem vette fel, az üzenetekre nem válaszolt, a munkahelyén beteget jelentett.

A férfi egyébként egy osztrák tulajdonú építőipari cégnél, a Rigips Hungária Gipszkarton Kft.-nél dolgozik, ahol, mint kiderült, nemrég 300 ezer forint temetési segélyt kapott. A kiutalás körülményei első hallásra furcsának tűnnek: a cég vezetője úgy folyósította ezt az öszszeget, hogy M.-mel nem is találkozott, csupán a férfi közvetlen főnökétől értesült a tragédiáról.

- Az igazság az, hogy fogalmam sincs arról, valóban meghalt-e valaki - magyarázza Földi Tamás ügyvezető. - Csak annyit mondhatok, hallottam róla, és ez egy nagyon kínos gyászeset.

Nem csak kínos, különös is. A MÁV-kórházban például tizenhat évesnél fiatalabb betegeket nem fogadnak. Az intézmény igazgatója ráadásul állítja, a kérdéses időpontban még csak hasonló esetük sem volt. A könnygáztól meghalt kislány esete ettől függetlenül továbbra is beszédtéma az összecsapások résztvevői között.

M., aki egyetlen szóval sok mindent helyre tehetne, egyelőre hallgat.

A Kossuth téri tüntetők honlapján eközben további eltűnteket és halottakat keresnek. Már érkeznek is az első beszámolók: "Ismerősöm 23-án ment haza a fideszgyüliről az Astoriánál barátnőjével, akinek a 11 éves kislányát fejbe találta egy gumilövedék" - írja névtelenül valaki.

A gyerek persze a helyszínen meghalt.(F. Zs.)

l A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal feljelentéskiegészítést rendelt el a Deport '56 bejelentése nyomán, mondta Morvai Attila ügyész tegnap az Indexnek. A szervezet annak az állítólag elhunyt lánynak az ügyében fordult a hatósághoz, aki az október 23-i rendőri könnygáztámadás után lelte halálát.

Könnygázfelhõ október 23-án a Kossuth Lajos utcában
Könnygázfelhõ október 23-án a Kossuth Lajos utcában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.