Robbanás előtt a gáztározó tender

A Mol látszik esélyesebbnek a gáztározó tenderen - versenytársa, a német E.ON már készül rá, hogy a tegnap még éppen ki nem hirdetett, majdnem végső eredmény ellen minden eszközzel fellép.

Lapzártánkig nem dőlt el, hogy a Mol vagy az E.ON építheti-e meg az ország stratégiai gáztározóját. A százmilliárdos megbízásról tegnap a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSzKSz) ZRt. értékelő bizottsága tartott ülést, döntést késő este hoztak. A végső szót a cég igazgatósága és közgyűlése mondja ki, ám a bizottság állásfoglalása meghatározó.

A Mol a jelenleg kitermelés alatt álló szőregi, az E.On pedig a zsanai, illetve a hajdúszoboszlói mezőn tervezi a beruházás megvalósítását. Míg a szőregi egy kitermelés alatt álló gázmező, utóbbi kettő kimerült, így jelenleg kereskedelmi gáztározónak használják. (Ezeket egyébként épp az idén vette meg az E.On a Moltól.) Információnk szerint a Mol pályázata 10,6, az E.Oné pedig 8,4 forint éves köbméterenkénti gáztározási árajánlatot tartalmaz. A törvénytervezetben szereplő, 1,2 milliárd köbméter gázkészlettel számolva tehát a bérlet éves díja a Mol esetében 12,7, az E.Onnál pedig 10 milliárd forint lenne. A befektetés hozamát (nyereségét) a Mol 6,1, az E.On 8,4 százalékban jelölte meg.

A beruházások költségét a gázfogyasztóknak kell állniuk. Ennek mértékét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köbméterenként néhány tízfilléres nagyságrendben jelölte meg.

Egyesek úgy vélik: a pályázatot majdhogynem a Molra szabták. Az E.On gázüzletágának munkatársai ezzel kapcsolatban példaként megemlítették: az értékelés jelentős mértékben jutalmazza azt a pályázót, amely társtulajdonosként bevonná az államot. A - részleteiben egyébként nem ismert - Mol-ajánlat ilyen, míg az E.On 100 százalékban tulajdonos kíván maradni. Emellett felhívták a figyelmet arra, hogy ha a szőregi mezőt átalakítanák, a benne maradt gáz kitermeléséről le kellene mondani, ami az ország éves hazai kitermelésének felel meg. Ez azért sem kedvező az ország számára, mert így a büdzsé az ennek kitermelése után járó több tízmilliárd forint bányajáradéktól is elesik. Az E.On Földgáz azt is furcsának gondolja, hogy a kiírók a Mol egyik leánycégétől kértek "független" szakvéleményt az E.On-tározóhoz vezető gázcső bővítésének költségeit illetően.

Az E.On valószínűleg kérvényezi a döntés elhalasztását, és ha veszítenek, feltehetőleg bírósághoz fordulnak. Dolgukat megnehezíti - jelezték -, hogy a sajátos kiírás nem tartozik a közbeszerzés hatálya alá.

A Molnál értesüléseinket nem kívánták kommentálni, az MSzKSz elöljáróit pedig nem értük el.

Gázközpont Hajdúszoboszlón
Gázközpont Hajdúszoboszlón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.