Percekig tartó multikulti Kolozsváron

A Bolyai Kezdeményező Bizottság bejelentette: magyar nyelvű feliratokat készül elhelyezni a Babes-Bolyai Tudományegyetemen. A BKB tegnapi akciója az összesereglett román újságírók helyszínen kifejtett véleménye szerint is győzelemmel ért véget.

A kolozsvári magyar egyetemi oktatásért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) már hetekkel ezelőtt bejelentette: magyar nyelvű feliratokat készül elhelyezni a Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE).

Erre a szervezet tegnap meglepetésszerűen kerített sort, de az egyetem személyzete és ismeretlen civil személyek a feliratok felszerelését durva beavatkozásokkal megakadályozták, azokat a feliratokat pedig, amelyeket a BKB-aktivistáknak sikerült felszerelniük, perceken belül eltávolították.

A BBTE hivatalosan "multikulturális" intézmény, amelyben románul, magyarul és németül oktatnak. Ennek ellenére, az egyetem feliratai kizárólag román nyelvűek. Az egyetemi szenátus már 2005-ben megkapta a magyar oktatók háromnyelvű feliratok elhelyezését igénylő beadványát, de mind a mai napig nem változtatott a helyzeten. Eközben az elmúlt napokban Brüsszelben bemutatkozó egyetem prospektusaiban azt állította, hogy az intézményben minden felirat háromnyelvű.

Hantz Péter, a BKB egyik vezetője tegnap délelőtt megpróbálta az Egyetemiek Házának falára felszerelni azt a táblát, amely három nyelven emlékezik meg a Báthory István fejedelem alapította első erdélyi egyetem 425 éves évfordulójáról, de ez a próbálkozása sikertelen volt. Hantz és kollégái ennek ellenére sikeresen elhelyeztek néhány magyar feliratot az egyetem különböző karainak épületeiben, de azokat az intézmény vezetősége által kirendelt (vagy kihívott?) személyek eltávolították. A magyar fiatalok által felszerelt magyar feliratok külsőleg pontosan ugyanolyanok voltak, mint a létező román nyelvűek, s azokat a román feliratok alá szerelték fel az épületek folyosóira, a különböző tantermek és laboratóriumok ajtajára.

Cristina Nistor, a BBTE szóvivője közölte: azért távolítják el a magyar feliratokat, mert azok felszerelésére a BKB nem rendelkezik az intézmény engedélyével. Az egyetem vezetősége felkészült a BKB-akcióra. Az egyetemre a diákokat és az oktatókat már napok óta csak igazolványaik felmutatása után engedik be, s ez a gyakorlat az igazolvánnyal nem rendelkező doktoranduszok, külföldi vendégek és egyszerű látogatók felháborodásához vezetett. A szóvivő tegnap azt állította, hogy az intézménybe bárki bemehet. A mellette álló portás azonban még az újságírókat sem engedte be az épületbe.

Ennek ellenére, a BKB tegnapi akciója az összesereglett román újságírók helyszínen kifejtett véleménye szerint is győzelemmel ért véget. A magyar fiatalok bebizonyították, hogy az egyetem vezetői nem anyagi jellegű megfontolások miatt nem teszik ki a magyar feliratokat. Ugyanakkor még született egy sovány eredmény: tegnap a BBTE néhány perc erejéig a feliratok szempontjából valóban multikulturális egyetemmé vált. Sajnos, az egész csak percekig tartott...

Hantz Pétert megakadályozzák a Báthory-felirat elhelyezésében
Hantz Pétert megakadályozzák a Báthory-felirat elhelyezésében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.