Az agykárosító politika

Normális országban nem szüneteltetik majd tíz évig a légtér-felügyeleti rendszert. Normális országban a köztársasági elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is, nem lekötelezettje politikailag egyértelműen orientált civil szervezeteknek, nem bánáti bazsarózsát babusgat magánemberként a légtérfelügyelet és a légvédelem alapját képező radar tervezett telepítési helyén, hanem mindent megtesz az ország védelmi képességének kialakításáért és fenntartásáért.

nyugállományú alezredes

Normális országban, ha megvannak a szükséges engedélyek, ha van többoldalú nemzetközi szerződésrendszer a finanszírozásra, a beszerzésre, a kivitelezésre, akkor nem szokás egyoldalúan "független bizottságot" felállítani a szerződések felülvizsgálatára. Normális országban a kijelölt bizottság nem vezeti félre a politikai vezetést és a lakosságot azzal, hogy az egyetlen alternatív telepítési helyet, a Tubest "földrajzi, demográfiai és környezetvédelmi okokból a további vizsgálódásokból kizárja". Normális országban egy akadémiai doktor nem rúgja fel a tudomány etikai alapszabályait, és nem áll laikusok elé feltételezésekkel a radar egészségkárosító hatásait illetően. Normális országban a honvédelmi minisztérium nem hagyja magára a radartechnikában és térinformatikában nem túl jártas pécsi önkormányzatot az egyértelműen választási kampánnyá silányuló vitában. Normális országban a radartelepítést profi kormányzati kommunikáció támogatja, ami a normális többséget célozza meg. A normális többségbe tartozónak tartom azt a tizennyolcezer félrevezetett embert is, aki hatékony kormányzati kommunikáció híján a tubesi radarral kapcsolatos népszavazási kezdeményezést aláírta.

Mi nem vagyunk egy normális ország. Ezt bizonyította az a lakossági fórum is, amelyet a Honvédelmi Minisztérium szervezett november 20-án Pécsett a tubesi radartelepítés nyilvánosságra hozott hatástanulmányaival kapcsolatban. A HM felvonultatta a katonai és civil szakértők rubinjait és gyémántjait, akik igazuk biztos tudatában léptek egymás után a mikrofonhoz. A termet pedig megtöltötték a Civilek a Mecsekért Mozgalom aktivistái. A rendezvénynek a HM a "Párbeszéd" címet adta. Ez természetesen nem jöhetett létre. Az illetékeseknek meg kellene érteniük, hogy a radar elleni tiltakozásra egyaránt alkalmas a Zengő, a Tubes, a Tenkes és a böhönyei libalegelő. Telepítésre igazán csak egyetlen hely, a Zengő alkalmas. A zengői tiltakozások csak gyenge főpróbái voltak azoknak az akcióknak, amelyek a Tubesen várhatók, ha a HM megkezdi az építkezést a hatástanulmányokban közölt ütemterv szerint. A Tubesen hátra van a kivitelezési terv és a környezetvédelmi hatástanulmány engedélyezése, a hazai kivitelezés költségvetésének elkészítése, a kivitelezési tenderterv elkészítése, a tendereljárás lefolytatása, a kivitelező megbízhatóságának vizsgálata a NATO részéről. A tiltakozók e folyamat során minden engedélyt, minden határozatot bíróságon fognak megtámadni, a bírósági ítéleteket meg fogják fellebbezni. És e folyamat végén, valamikor 2010-ben mégis erőből kell majd megépíteni a radart. Vagy megint el lehet mondani: "ezt elkúrtuk, nem kicsit, nagyon". A zengői telepítéshez minden engedély, terv a rendelkezésre áll. Ha már erőből kell a kivitelezést végrehajtani, tegyük azt a kormányzati ciklus elején, és a Zengőn, s akkor másfél év múlva elmondhatjuk, "megcselekedtük, amit megkövetelt a haza".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.