210-en kértek menedéket

A magyar cigányok tömeges megjelenése miatt Svédország valószínűleg kénytelen lesz felülvizsgálni bevándorlási politikáját. Eddig 210 magyar EU-állampolgár folyamodott politikai menedékjogért az északi országban.


Svédország budapesti nagykövetségén lapunknak elmondták: uniós állampolgárok turistaként vagy álláskeresőként kilencven napig tartózkodhatnak Svédországban, "feltéve, hogy a megélhetésük feltételei adottak. Munkakeresőknek nem nyújtunk anyagi segítséget; a menekült pedig nem lehet egyben álláskereső is."

- Igyekszünk elmagyarázni mindenkinek, hogy hamis híresztelések terjedtek el Magyarországon. Ezért a külügyi és a szociális tárca képviselői mellett a svéd követség illetékese is Baranyába utazik pénteken, hogy tájékoztassanak a svéd szabályokról - nyilatkozta lapunknak a svéd követség sajtóattaséja, Marie-Louise Hallström. (A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a nyilvános tanácskozás a komlói városházán lesz 11 órakor.) - Fontos, hogy a magyar hatóságok megakadályozzák, hogy az emberek minden ingóságukat eladva Svédországba utazzanak. Az is fontos, hogy megállapítsák: állhat-e bűncselekmény e pletykák hátterében - hangsúlyozta Hallström asszony.

Addig is: a napokban újabb roma családok érkeztek Malmőbe. Menedékjogi kérelmüket átlagosan 20, legfeljebb 90 napon belül elbírálják - de borítékolható, hogy kivétel nélkül elutasítják. Az elutasítás azonban az EU-tagokra vonatkozó különleges szabályok miatt nem azonnal, hanem az értesítéstől számított egy hónap múlva lép hatályba. Addig azonban a menekültszállókon maradhatnak.

A menedékjogi kérelem elutasításának hatálybalépéséig (a négyhetes várakozási időt is beleszámítva) a felnőttek (kérelmezők) napi 71 koronát, az élettársak 61, kiskorú gyerekeik pedig 37-50 koronát kapnak; három gyermek fölött az összeg feleződik. A napidíjat csökkenthetik is, például, ha valaki akadályozza ügyének kivizsgálását.

Egy kétgyermekes család esetében összesen 300 ezer forint a segély összege. (A gyermekeknél 43,5 koronás átlaggal, továbbá  a maximális tartózkodási idővel - húsz plusz harminc nappal - és 28 forintos árfolyammal számoltunk.) Ez azonban megtévesztő: "ez az összeg csak nagyon alacsony színvonalú életvitelre elegendő" - figyelmeztetett Oskar Ekblad, Svédország bevándorlási Hivatala menekültekkel foglalkozó I. számú egységének vezetője.

A svédországi árakat, illetve a kivándorló romák ellátottságát (meleg ruha, pelenka, telefon stb.) is figyelembe véve, az esetleges magyarországi jövedelemforrásokat viszont figyelmn kívül hagyva, aligha lehet ennyi pénzből félretenni: a legolcsóbb telefonkártya 5600, egy kiló kenyér 700, egy doboz cigaretta 1200 forintba kerül.

A menedékjogi kérelem elutasítása négy évig hatályos. Akit egyszer már elutasítottak, csak akkor vehet részt újabb - imár jóval szigorúbb - menedékjogi eljárásban, ha időközben "jelentős változás állt be  a helyzetében".

Roma menekültek egy malmõi áruházban: luxusnyomor
Roma menekültek egy malmõi áruházban: luxusnyomor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.