Döntési jogot kér a közmunkatanács

Talált 80-90 milliárd forintot a Második Nemzeti Fejlesztési Tervben a Fővárosi Közmunkák Tanácsa Alapítvány, amiből bőven költenének belvárosi rehabilitációra.


Budapest fejlesztésében szeretne döntési jogkörhöz jutni a Fővárosi Közmunkák Tanácsa Alapítvány, de erre a mai politikai helyzetben nincs sok esélye - egyebek mellett ez is elhangzott az alapítvány Városfejlesztés, építészet, közlekedés munkacsoportjának szerdai ülésén.

A regionális fejlesztési tanácsok olyan átalakítását képzeli el az alapítvány, hogy a testületek ne csak pénzelosztással, hanem szakmai munkával is foglalkozzanak. Horváth Csaba MSZP-s országgyűlési és fővárosi képviselő a politika, a gazdaság és a szakma összhangját tartaná kívánatosnak a testületekben. Juharos Róbert - aki egyik kezdeményezője volt az alapítványnak, de az ülésen a FIDESZ szakpolitikusaként volt jelen - viszont arra utalt, hogy a Második Nemzeti Fejlesztési Tervből (NFT II.) még nincs felosztva 80-90 milliárd forint, amelyből a belvárosi rehabilitációra is kellene fordítani.

A vita végkicsengése az volt, hogy a közmunkák tanácsának rendszere a regionális fejlesztési tanácsok továbbfejlesztése lehetne (a fejlesztések új modellje, ahogy Vajai Tamás építész fogalmazott), és ezekben a szakmai szempontok is érvényesülnének. Cél a döntési jogkörhöz jutás, de mint a jelen lévő politikusok  megnyilatkozásaiból is kiderült, erre most nincs esély. Ezért javasolta Juharos Róbert, hogy egy-egy projekt kapcsán kapcsolódjon be a döntésbe a szakma.

Ilyen projekt most is van: a kormányzati negyed helyszíne. Vajai Tamás beszámolt arról, hogy hétfőn részt vett az MSZP budapesti  képviselőcsoportjának ülésén, ahol a kormányzati negyed ügye volt terítéken. A végső megállapítás az volt, hogy a KVI ne döntsön idő előtt, és politikai-gazdasági-szakmai közmegegyezés legyen a végső helyszínről. Így véleményt nyilváníthat az alapítvány is.

Horváth Csaba arról szólt, hogy a FIDESZ nem partner az új  kormányzati negyed létrehozásában, maradjon minden minisztérium a jelenlegi helyén, de ha mégis változás kell, akkor az maradjon az V. kerületen belül.
Erre hangzott el ellenérvként az, hogy ha luxus szállodák vagy apartman házak lesznek a minisztériumi épületekből, akkor a mai 8 órás élet helyett 24 órás lesz a belvárosban.

A kormányzati negyed helyszínével kapcsolatos alapvető dilemmát Horvát Csaba fogalmazta meg. Amennyiben a minisztériumok "front office" részei maradnak a belvárosban, akkor mindegy, hogy a háttér apparátus hova költözik. Viszont ha a teljes központi államigazgatás egy helyre kerül, akkor annak a helynek a közlekedését nagyon megterhelik az ott dolgozók.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.