"Méltatlan az egészségügyi szakmai kamarákról szóló törvény"

Méltatlan és hátrányos az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény - jelentette ki Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerdán Budapesten.

Éger István Hávelné Szatmári Katalinnal, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón annak a véleményének adott hangot, hogy "itt nem valamiért, hanem valami ellen született döntés".

A parlament hétfőn eltörölte a kötelező kamarai tagságot.

Hangsúlyozta: ez a törvény nem a betegekért, nem a költségvetésért, nem az orvosokért, nem a gyógyszerészekért, "hanem azok ellen született, amit eddig csináltunk az elmúlt években".

Mint mondta: Molnár Lajos szakminiszter elérte, hogy a szakmai kamarák törvényi szinten ellehetetlenüljenek. De az orvosi kamara és a gyógyszerész kamara mindent el fog követni annak érdekében, hogy "ennek az egyébként arcpirítóan méltatlan, a civil társadalmat és a demokráciát mélyen sértő folyamatnak és kényszernek a nyomán még jobb, még hatékonyabb, még áttekinthetőbb, még szolgáltatóbb kamara jöjjön létre".

Az orvosi kamara elnöke emlékeztetett arra, hogy Sólyom László köztársasági elnökhöz fordultak arra kérve őt, ne írja alá a törvényt, hanem küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz.

Amennyiben a köztársasági elnök aláírja a törvényt, akkor alkotmányossági kifogásaikat az Alkotmánybírósághoz juttatják el - fűzte hozzá.

Hávelné Szatmári Katalin szerint az egészségügyi miniszter intézkedése "túlnőtt" a kormányprogramon. A törvény következtében a rendszerváltás utáni demokrácia alappilléreit jelentő szakmai kamarák léte veszélybe került: a köztestületiséget kiüresítve formális kamarákká válnak, véleményezési, illetve egyeztetési joguk megszűnik.

Meglátása szerint a kamarák tagjainak etikai vizsgálata más, az állam alá tartozó bürokratikus szervezetek hatáskörébe kerül. Rámutatott arra, hogy az önkéntes kamarai tagság lehetővé teszi azt, hogy "kontárok", a szakmában szakmailag alulteljesítők, etikailag elmarasztalható szakemberek úgy tudják gyakorolni hivatásukat, hogy semmiféle ellenőrzést nem gyakorolhat felette a kamara.

Mint fogalmazott, "azt már látjuk, hogy tud a miniszter úr szétrombolni jól működő gyógyszerellátó rendszert, jól működő szakmai kamarákat, most már csak azt kéne látnunk, mit fog felépíteni".

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.