Gergényi Péter visszautasította a vizsgáló bizottság megállapításait

A rendőrség belső vizsgálatot rendelt el annak feltárására, hogy hogyan foglalhatták el tüntetők szeptember 18-án az MTV székházát. A jelentés az abban szereplő nevek nélkül nyilvánosságra került. Az MTV Este műsora november 21-én ismertette Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány tízoldalas véleményét a vizsgálatról.

Gergényi szerint a vizsgálóbizottság az, ami nem működött megfelelően. "A jelentésből egyértelműen kiderül, hogy az egy előre felállított hipotézis beigazolását célozza."

A budapesti főkapitánynak az a véleménye, hogy azon az éjszakán mindent megtettek, ami emberileg megtehető volt. Mint írja, semmilyen információjuk nem volt arról, hogy mi készül a tévénél, és ahogy fogalmazott, a rendőrség által soha nem tapasztalt háborús helyzetre lehetetlen volt felkészülni.

A vizsgálat ennek az ellenkezőjét állapította meg, erről viszont Gergényi Péter erről így fogalmazott: "Szerény véleményem szerint nem várható el objektív és elfogulatlan véleményalkotás olyan főkapitánytól, aki az elmúlt évek során - nem titkoltan - a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetői beosztására pályázaik..."

Az Ignácz István dandártábornok által vezetett bizottság szerint az volt az egyik legnagyobb baj, hogy a rendőri egységek ötletszerűen, önállóan harcoltak, a többi egységről pedig semmit sem tudtak.

Gergényi válasza: "Elfeledkezik a bizottság arról a több ezer megvadult tüntetőről, akiknek jelentős erőfölényük miatt valóban sikerült az egységeket megbontani és egymástól elszakítani. Így nyilvánaló, hogy nem is lehetett köztük az adott helyzetben kommunikáció."

Gergényi Péter visszautasította a vádat, hogy a műveleti terv nem volt jó, mivel nem számolt a Szabadság térrel, mint lehetséges helyszínnel. A főkapitány szerint aznap éjjel annyi helyszínt kellett biztosítaniuk, hogy mindennel nem lehetett számolni.

A november 20-án nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentés szerint hiba volt, hogy a Kossuth téren várakozó két századnyi rohamrendőrt nem küldték át az alig néhány száz méterre lévő Szabadság térre. Gergényi Péter ezzel sem ért egyet: "...Melyik parancsnok vállalta volna fel azt a felelősséget, hogy látva a Szabadság téren kialakult soha nem tapasztalt helyzetet, meggyengíti a Parlament védelmét."

Gergényi Péter összességében visszautasította, hogy a Magyar Televíziónál kudarcot vallottak volna, hiszen a helyzet hajnalra rendeződött.

(forrás: MTV)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.