Nekieshetnek az áltöröknek

Néhány nap, és minden papírja meglesz annak a vállalkozásnak, amely a közelmúltban koncesszióba kapta a Frankel Leó úti mű-törökfürdő romjait azzal, hogy rendbehozza az épületet, mellé pedig újra felhúzza azt a szállodát, amelynek már a nyoma sem látszik. Talán már márciusban elkezdődhet a munka.


Az eredeti forgatókönyv szerint a Dakar-ralikról is ismert Szalai Balázs cége már javában  építkezne, de elhúzódott az engedélyeztetési eljárárás, ezért a munka legkorábban február végén-március elején indulhat; információnk szerint a környezetvédelmi főfelügyelőségénél csúsztak meg, négy hónapig pattogott náluk a labda.
 
A megálmodott épületet a Hild-Ybl Kft. tudományos dokumentációjának ajánlásai, a helyi városrendezési szabályozás, a hidrogeológiai és környezetvédelmi szakemberek és a kerületi főépítész véleményének figyelembevételével tervezték meg - tehát külsejében az eredeti, még a ’70-es években lebontott épülethez igazodik. A védett „török kupola” romját az eredeti tervek szerint gondolják helyreállítani, a terület fennmaradó részére tizenhárom vendégszobából és három apartmanból álló, háromcsillagos fürdőszállót rajzoltak.

A földszintnek és a háromemeletes épületnek két homlokzata van a rajzon. Nyugati oldala a szomszédos klasszicista épület tűzfalához simul, észak felől a József-hegyi támfal határolja. A homlokzatképzésénél visszaállítják az eredeti, Ray Rezső (egyebek mellett a Royal Szálló, a Herczog-palota és a Törley-palota építésze) által 1893-94-ben tervezett sárga-vörös polikróm téglahomlokzatot, a többi  falfelület egységesen a sötétebb vörös tégla burkolattal készül.
 
A tervező Marosi Miklós szerint az újjáépítéssel lehetőség nyílna egy különleges gyalogos fürdősétány kialakítására - fasorral, pihenőpadokkal, vendéglátós teraszokkal -, amely a kissé monoton utcát erősen feldobná, a tó pedig, a maga speciális mikroklímájával közkinccsé válhatna.

A Népfürdõ 1902-ben
A Népfürdõ 1902-ben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.