Húsz év apagyilkosságért

A Pest Megyei Bíróság büntetőtanácsa aljas indokból elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt húsz év fegyházbüntetésre ítélte a 30 éves Nógrádi Ádámot. A vád szerint a tettes 1998. október 25-én, vasárnap délelőtt tollpisztollyal hátulról lelőtte apját, Nógrádi Józsefet.

 

 

Az akkor 22 éves fiú egy nejlonfóliába csomagolva egy kútba dobta apja holttestét, majd jutalmat kínált a "nyomravezetőnek". Három év múlva, 2001. augusztus 22-én egy levélben mégis ő hívta föl a rendőrök figyelmét arra, hol érdemes keresni apja elrejtett holttestét.

Nógrádi Ádám - aki benzinkutas apja jóvoltából élhette a pénzes ifjak életét - diszkóból hazatérve összetörte autóját, de azt hazudta, ellopták. Miután a nagytermészetű apa megtudta az igazat, egy hónapot adott fiának arra, hogy a kocsit rendbe hozassa. Ez azonban nem sikerült. Nógrádi 1998. október 25-én hajnalban azt várta, hogy fia hazatérjen. Ingerült volt, mert rálelt egy olyan videofelvételre, amelyen egy másik fiút is láthatott - félreérthetetlen helyzetben. A haragra gerjedt apa a pincébe vonszolta Nógrádi Ádámot, egy létrafokhoz bilincselte a kezét, bekötötte a száját, leköpte, levizelte, és azt mondta, ha visszajön, megszabadul tőle.

Aztán elment otthonról bevásárolni. Kenyeret, felvágottat és krémest vett. Hazatérve föltette a pörköltet főni, és viszszaindult a pincébe.

Addigra a sértett kiszabadította magát, magához vette a tollpisztolyt, de úgy tett, mintha még mindig meg lenne bilincselve. Az apa egy pisztollyal kétszer is a földbe lőtt, hogy nyomatékot adjon indulatának. Akkor érte hátulról a végzetes lövés, amikor lefelé mászott a létráról.

A fiú bement a házba, lezuhanyozott, és nyugtatót vett be. Az estét a barátaival moziban töltötte, a holttestet másnap délután vitte a Tegzes-tanya közelébe. A kútba dobott holttestre törmeléket szórt, a kút kávájára traktorgumit hengerített, másnap pedig hozzálátott a Kossuth utcai ház átalakításához. A bíróság ebből arra következtetett: tudta, hogy apja már nem jön haza. Az építési hatósági dokumentumokra ráhamisította apja és rokona aláírását, a néhai Nógrádi bankkártyájáról pénzt vett le, a törött autót apja nevében adta el. Szeretett volna hozzájutni apja részvényvagyonához, és áruba akart bocsátani egy pesti lakóingatlant is - ebben bátyja, Nógrádi Zsolt akadályozta meg. Egy ízben kézigránátot dobott házuk udvarába, amivel a borban és olajban "utazó" Flajsz Ferencre próbálta terelni a gyanút.

Minderre a rendőrség titkosszolgálati módszerekkel rögzített, Nógrádi Ádámmal folytatott találkozói nyomán derült fény. Maga a vádlott soha nem ismerte el édesapja megölését (zárkája fölgyújtását, szökését, a biciklilopást nem tagadta). Összefüggő vallomást sem tett, a tanúk és a szakértők állításait kétségbe vonta. (Amikor tegnap a bíró a videokazetta tartalmát taglalta, azt mondta, "Ezt nem hallgatom tovább!", és kirohant a tárgyalóból.)

A rendőri találkozókon elhangzottakat a bíróság beismerő vallomásként, a védelem viszont háttérbeszélgetésekként fogta föl. Bonyolítja a helyzetet, hogy Nógrádi Ádámot közvetett bizonyítékok alapján ítélték el. Nincs meg a gyilkos fegyver, nem találták meg a lövedéket, a létrát a rendőrök rosszul vizsgálták meg, az írógép, amelyen a leleplező levél íródott, eltűnt. Garantált a folytatás.

A tegnapi tárgyalás nem az első volt a sorban. Nógrádi Ádám 2001 októbere óta van előzetesben, a Pest Megyei Bíróság 2004 áprilisában elítélte, ezt a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatását rendelte el. Ennek állomása volt a tegnapi verdikt.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosítást - és életfogytiglant - kért, az utolsó szó jogával nem élő Nógrádi és ügyvédje enyhítésért fellebbezett.

A másik Nógrádi

 

A parlament 1999-ben Pallag László kisgazda képviselőt bízta meg az ún. "olajbizottság" vezetésével. Pallag "titkos tanúja", Nógrádi Zsolt 2000 júniusában lépett színre. A "koronatanú", Nógrádi József idősebb fia az olajmaffiával való együttműködéssel vádolta Pintér Sándort, az Orbán-kormány belügyminiszterét, Szabó Iván volt MDF-es pénzügyminisztert, Lezsák Sándort, az MDF korábbi elnökét, Zsiros Géza kisgazda képviselőt és az MSZP egykori pénztárnokát, Máté Lászlót is. Az olajbizottság előtt hangzott el, hogy "esetleg" Pintér tanácsára gyilkolták meg Nógrádi "eltűnt" édesapját. 2000 novemberében megszűnt az olajbizottság mandátuma, Pallag nyakába perek sokaságát akasztották a megnevezettek, amelyeket meg is nyertek. 2002-ben már azt közlik az újságok, hogy "Nógrádi Zsolt hajlamos ugyan a túlzásokra, de nem elmebeteg". (R. L.)

Nógrádi Ádám nem élt az utolsó szó jogával, és kirohant a tárgyalóterembõl
Nógrádi Ádám nem élt az utolsó szó jogával, és kirohant a tárgyalóterembõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.