Gergényi hibázott, de maradhat

Bene László országos rendőrfőkapitány szerint Gergényi Péter sem bűncselekményt, sem szabálysértést vagy fegyelmi vétséget nem követett el az MTV ostroma alatt. Szakmai hibát igen.

Bene László keddi sajtótájékoztatóján váratlan fejleményként kiderült, hogy az országos főkapitány értékelése jelentősen eltért a tévéostrom idején történteket vizsgáló bizottsági jelentés megállapításaitól. A tábornok ezt a Népszabadság kérdésére válaszolva azzal magyarázta, hogy a bizottság a jogszabályok és a szakma szabályai szerint vizsgálódott. A parancsnoki vizsgálat során azonban a felelős vezetőnek azt is mérlegelnie kell, hogy a konkrét helyzetben a szakmai szabályok alkalmazhatók voltak-e.

A főkapitány leszögezte: szeptember 18-án a rendőrség olyan helyzettel találta magát szembe, mint még soha. Filmekben és szakirodalomban találkoztak csak hasonló esetekkel.

A hivatalos, úgynevezett Ignácz-bizottság jelentése mellett Bene tábornok más forrásokból, többek között a sajtó híradásaiból is tájékozódva alakította ki álláspontját. A történtekből azt a következtetést vonta le, hogy a csapaterős bevetéseket irányító parancsnokokat külföldi továbbképzésre kell küldeni, illetve német rendőrtiszteket hívnak tapasztalatcserére. A koordinációs zavarok kiküszöbölésére gyakrabban tartanak vezetési-irányítási gyakorlatot a parancsnoki karnak. Megkezdték a rendőrök védőfelszereléseinek beszerzését, korszerűsítését.

Bár Bene többször hangsúlyozta, hogy a cél nem a felelőskeresés volt, az Ignácz-bizottság jelentése több ponton a BRFK vezetői, elsősorban Gergényi Péter főkapitány felelősségét feszegette. Az országos főkapitány álláspontja szerint azonban Gergényi Péter bűncselekményt, szabálysértést vagy fegyelmi vétséget nem követett el. Szakmai hibát igen, de nem olyan súlyút, hogy az - a tábornok negyvenéves szakmai múltját is figyelembe véve - megkérdőjelezné a vezetői alkalmasságát.

Néhány alacsonyabb vezető beosztású parancsnok esetében azonban a felelősség kérdésének eldöntése további vizsgálatot igényel. Például annak az alezredesnek a tevékenysége, akit a Szabadság téri helyszín parancsnokának neveztek ki, ezt követően civilben többször körbejárta az MTV épületét, a védelem irányítását azonban nem vette át.

A Katonai Ügyészség által "elöljárói gondoskodás elmulasztása" címén ismeretlen tettes ellen elrendelt nyomozásról szólva a főkapitány azt mondta: az eljárást parancsnoki nyomozás keretében az ORFK-nak kell lefolytatnia. Ez folyamatban van.

Bene László egy kérdésre válaszolva elmondta: a BRFK tízoldalas "ellenvéleményét" átadta az Ignácz-bizottságnak. Rövid időn belül a BRFK álláspontját és a bizottság azzal kapcsolatos észrevételeit is nyilvánosságra hozzák.

A tábornok némi indulattal a hangjában válaszolt lapunk azon kérdésére, hogy még mindig jó döntésnek tartja-e, hogy a vizsgálóbizottság vezetésével Ignácz István dandártábornokot, Pest megye rendőrfőkapitányát bízta meg, aki a hvg.hu-nak adott - s máig nem cáfolt nyilatkozata szerint - üresedés esetén esélyes lenne a BRFK vezetői posztjára. Bene tábornok visszautasította még a feltételezést is, hogy akár a bizottságnak, akár a megbízójának (azaz, neki) prekoncepciói lettek volna. Sajnálatosnak tartotta, hogy megpróbálnak éket verni a rendőrség három vezetője közé.

Arra a kérdésre, hogy miből vásárolnak korszerű védőeszközöket, Bene azt mondta: a megkezdett rendészeti reformfolyamat (a határőrség és a rendőrség fúziója, a rendőrség regionális átszervezése és a többi) olcsóbb működést tesz lehetővé.

Nem felelõst kerestek - Garamvölgyi László szóvivõ és Bene László fõkapitány
Nem felelõst kerestek - Garamvölgyi László szóvivõ és Bene László fõkapitány
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.