Glossza-ügy: a tanár megvallhatja politikai nézeteit, de nem kényszerítheti a diákra

Nem a Gergényi Péterről glosszát írató tanár elmarasztalása az ombudsman célja, hanem az eljárás jogszerűségének vizsgálata. A feladatot úgy is meg lehet fogalmazni, hogy egyértelműen teljesüljön a tárgyilagosság követelménye.

A politika, a közélet része az iskolai oktatásnak-nevelésnek, de csak olyan határok között, ami nem korlátozza sem a tanárt, sem a diákot - nyilatkozta Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman a Klubrádiónak azzal kapcsolatban, hogy hivatalból vizsgálatot indít, miután egy fővárosi középiskola 10. osztályába járó diákoktól olyan házi dolgozatot kért magyartanáruk, amelyben a diákoknak Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány ténykedéséről kellett glosszát írniuk.

Az ombudsman az irányadó jogi előírásokról elmondta: az önkormányzati és állami fenntartású intézményekben a tanárok legfontosabb kötelezettsége a többoldalú, tárgyilagos oktatás. Arról is világosan rendelkezik a jog, hogy a diákokat nem érheti hátrány sem politikai meggyőződésük, sem a politkai véleménynyilvánítástól tartózkodás miatt. Ha egy dolgozat megíratását úgy szervezik, hogy azt nagyon egyértelmű és csak az egyik oldalhoz köthető szempontok szerint kell megírniuk, akkor háttérbe kell szorítaniuk esetleg ezzel ellentétes meggyőződésüket. Ha pedig mégis úgy írják meg a dolgozatot, ahogyan gondolkodnak a témáról, iskolai viszonyok között okkal tarthatnak hátrányos következményektől - fejtette ki az oktatási ombudsman.

Aáry Tamás Lajos hangsúlyozta: a vizsgálatnak nem a tanár elmarasztalása a célja. "Egész egyszerűen kíváncsi vagyok arra, hogy vajon a jogszabály által rögzített cölöpök között maradt-e az adott esetben az oktatás" - fogalmazott. A vizsgálat arra is kiterjed, hogy egyes hírek szerint a kérdéses szempontrendszert a feladat kiadása előtt közösen alakították ki a diákokkal.

Az ombudsman megjegyezte: ha az iskolai feladat úgy szólt volna, hogy "válasszatok egy mai közéleti szereplőt és írjatok róla glosszát  a műfaj szabályai szerint", akkor egyértelműen teljesült volna  a többoldalúság és tárgyilagosság követelménye. A tanár megvallhatja politikai nézeteit, de nem kényszerítheti a diákra.

Aáry-Tamás Lajos szerint körülbelül két hetet vesz igénybe, amíg személyesen beszélni tud a tanárral, az intézmény vezetőjével és diákokkal.

"Nem magyartanár vagyok, hanem jogász, ezért nem azt vizsgálom, hogy 'szerencsés' volt-e a feladat vagy sem, hanem azt, hogy jogszerű volt-e" - mondta a Klubrádió riporterének.

(forrás: Klubrádió)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.