"Gergényi hibázott, de marad"

Budapest rendőrfőkapitánya követett el hibákat a Magyar Televízió elleni támadás éjszakáján, de ezek nem voltak súlyosak és nem adnak okot arra, hogy Gergényi Pétert menesszék - mondta Bene László országos főkapitány.

A jelentés alapján tovább vizsgálják egyes rendőri vezetők felelősségét. Erről - mondta sajtótájékoztatóján a főkapitány - a vizsgálatok lezárása után számol majd be.

Bene László elmondta, hogy a személyi felelősség megállapításakor - a jelentés és a BRFK arra vonatkozó észrevételei alapján - azt kellett eldöntenie, felmerül-e bármelyik vezető, vagy az állomány bármely tagja tekintetében a jogi felelősség: azaz bűncselekmény, szabálysértés vagy fegyelemsértés elkövetésének gyanúja.  "Én az anyag alapján azt állapítottam meg, hogy (...) sem bűncselekmény gyanúja, sem szabálysértés, sem fegyelemsértés gyanúja az ő (Gergényi Péter) esetében nem állapítható meg. De történtek olyan szakmai hibák, amik neki adott esetben felróhatók" - mondta.

Szakmai hiba elkövetésekor azt kell megvizsgálni, a hibát vétő alkalmas-e a beosztása betöltésére vagy sem. Ehhez azonban nem elegendő egy eseményt vizsgálni, hanem a szolgálat teljes lefolyását, a szakmai teljesítményt kell figyelembe venni. Elmondta, hogy mindezek figyelembe vételével nem kérdőjelezi meg Gergényi Péter szakmai alkalmasságát, illetve a neki esetleg felróható hibákat nem tartja olyan súlyosaknak, hogy azok miatt fel kellene vetni a budapesti rendőrfőkapitány szakmai alkalmasságának kérdését.

Bene László kijelentette: van néhány - alacsonyabb beosztású - parancsnok, "akinek a tevékenységében voltak olyan mozzanatok, amelyek további vizsgálatokat igényelnek". Példaként említette a helyszíni parancsnokot.
Az országos főkapitány hangsúlyozta, hogy a jelentést készítő bizottság feladatául nem a személyi felelősség megállapítását szabta meg, hanem a szakmai tényfeltárást. Mint mondta, a hasonló eseményeket a világ bármely más országában kivizsgálják.

Az országos rendőrfőkapitány szerint a bizottság alapos, precíz, pontos munkát végzett.

A Fidesz négy felelőst menesztene

A Fidesz szerint távoznia kellene posztjáról a budapesti rendőrfőkapitánynak, az országos rendőrfőkapitány helyszínen eljáró helyettesének, a rendészeti miniszternek és a miniszterelnöknek is - jelentette ki sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter szóvivő, aki "ijesztő lúzerségnek" nevezte a Szabadság téri rendőri akciót.

Nehezen elképzelhető, hogy egy jól irányított rendőri akció közepén a székházat védő rendőrök hátát társaik locsolják, vagy hogy a Kossuth tér és a Szabadság tér között a rendőrök eltévedjenek - tette hozzá a politikus.

A Fidesz szóvivője szerint a jelentés azt bizonyítja, hogy komoly hiányosságok voltak, sőt egyes esetekben a hozzáértés teljes hiánya jellemezte a rendőrség Szabadság téri intézkedéseit.

Úgy vélte, hogy Bene László országos főkapitány a mentegetés szándékával mondta, hogy Gergényi Péternek nem kell távoznia, mert tudja, hogy a budapesti főkapitánnyal együtt neki is mennie kellene.

Gyurcsány még gondolkodik

A miniszterelnök szerint a hétfőn nyilvánosságra került ORFK-jelentés csak az egyik módja a konzekvenciák levonásának, amelyet a budapesti főkapitánynak és a BRFK vezetésének kell megtennie. Gyurcsány Ferenc az InfoRádiónak azt mondta: csak a jelentés értékelését követően lehet politikai álláspontot kialakítani a Magyar Televízió székházának ostromáról.

"Arra várunk, hogy a rendőrség maga kialakítsa az álláspontját, hogy ha ez megvan, akkor megfontoljuk, hogy nekünk van-e ebben még dolgunk" - mondta Gyurcsány Ferenc.Azzal kapcsolatban, hogy egyes szakértők szerint azonnal fel kellett volna oszlatni a Kossuth téren kialakuló demonstrációt, illetve hogy Gergényi Péter hibás, továbbá arra a felvetésre, hogy ő korábban kiállt a budapesti rendőrfőkapitány mellett, a kormányfő azt mondta: "meg kell hallgatni minden szakértőnek a véleményét".

"A helyszínparancsnok nem dolgozott megfelelően"

Bene László szerint a televízió székházának ostromakor döntő momentum volt, hogy a helyszínparancsnok nem látta el megfelelően a feladatát. "A legdöntőbb momentum megítélésem szerint a tévé ostrománál az volt, hogy a helyszín parancsnokául kijelölt rendőrtiszt nem látta el megfelelően a feladatát. Mivel nem volt egységes irányítás és vezetés a helyszínen, az a rendőri erő, ami ott rendelkezésre állt, a megfelelő irányítás és koncentrált felhasználás hiányában nem volt képes hatékonyan fellépni" - mondta.

A főkapitány szerint az is probléma volt, hogy a különböző egységek nem tudtak egymással hatékonyan kommunikálni. Az események kiterjedtsége miatt több szervezet állományát kellett azonos időben alkalmazni, így olyanok működtek együtt, akiknek korábban nem volt lehetőségük az együttes gyakorlatozásra.

A főkapitány arról is beszélt, hogy szeptember 18-án nem volt egyértelmű, hogy a gyülekezési törvény vagy a választási törvény hatálya alá tartoznak a történtek, ugyanis nem volt senki, aki autentikus választ tudott volna erre adni.

A főkapitány kérdésre válaszolva elmondta: a biztosítás parancsnoka Lapid Lajos volt, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese. De ott volt az események színhelyén Gergényi Péter fővárosi rendőrfőkapitány is, és az ő utasításai voltak a mérvadóak. Mint mondta, külön kell választani parancsnoklási szempontból a tévénél történteket, mert Gergényi Péter kijelölt oda egy helyszíni parancsnokot, aki nem végezte megfelelően a munkáját.

Arra, hogy Szabadfi Árpád, az országos főkapitány helyettese is a helyszínen volt, Bene László kifejtette: a tábornoknak nem a parancsnoklás volt a feladata, hanem néhány, az ő hatáskörébe tartozó utasítás kiadása. Ilyen volt például a vidéki csapatszolgálati egységek berendelése, vagy például a vízágyú  bevetésének engedélyezése. Arra a kérdésre, hogy ha ott volt, miért nem vette át a  parancsnoklást a korábban Győr-Moson-Sopron megyei főkapitányként  dolgozó Szabadfi Árpád, Bene László azt mondta: a tábornok nem sokkal azelőtt lett a helyettese, korábban elsősorban bűnügyi szakterületen dolgozott, így nem voltak konkrét tapasztalatai a  rendőri csapaterős tevékenységben. Ilyen körülmények között a főkapitány nem hiszi, hogy célszerű lett volna átvenni a  parancsnoklást.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.