Izraeli gépet akartak felrobbantani Frankfurtban

A terrorveszély ezúttal szinte kézzelfogható volt: német nyomozók nyáron "csírájában fojtottak el" egy merényletkísérletet - derül ki a német államügyészség szűkszavú közleményéből. Ezek szerint hat közel-keleti állampolgár a lehető legegyszerűbb módon próbált felrobbantani egy menetrend szerinti repülőgépet: a frankfurti repülőtér egyik munkatársát lefizették volna, hogy az - a szokásos ellenőrzéseket megkerülve - feljuttasson egy robbanóanyaggal teli bőröndöt a gép fedélzetére. A célpont a Die Welt című lap szerint az izraeli El Al légitársaság egyik járata lett volna.

Az üzlet végül meghiúsult, mert a felek nem tudtak megegyezni az anyagiakban. A németek most igyekeznek megnyugtatni a közvéleményt, hogy a nyomozók természetesen résen voltak, szó sincs arról, hogy csupán a terroristák szűkmarkúságán múlt volna a katasztrófa. A gyanúsítottakat múlt pénteken rövid időre őrizetbe vették, majd elengedték őket - lévén semmi konkrétum nem hozható fel ellenük.

Az eset szintén rávilágít arra a problémára, amit biztonsági szakértők már régóta pedzegetnek: nem elég a csomagokat és a terminálokat ellenőrizni, amíg a repülőtereken számos alulfizetett, és így potenciálisan könnyen megvesztegethető munkatárs dolgozik. Köztük például a nem mindig megbecsült csomagkezelők, akik pedig könnyen bejuthatnak a repülőgépek fedélzetére is. A Spiegel Online forrásai szerint egyre több jel mutat arra, hogy a terroristák ismét lázasan szervezkednek, és ezúttal egy európai merénylethullámot készítenek elő.

Münsteri iskolai lövöldözés - tucatnyi sérült

Egy állig felfegyverzett egykori diák ostromolta meg tegnap a Münster közeli Emsdetten német város középiskoláját. A tizennyolc éves fiú több bombával, lőfegyverekkel és késsel felszerelkezve vette be magát a holland határhoz közeli település iskolájába, ahol lövöldözni kezdett, majd több gyereket túszul ejtett. Útközben egy terhes tanárnőt gázpisztollyal arcba lőtt, a segítségére siető pedellust pedig a hasán sebesítette meg. Végül elbarikádozta magát az épület második emeletén, a rendőrök már csak azután találták meg, hogy végzett magával. Az ámokfutás mérlege: tizenegy sérült, köztük öt lőtt sebbel, valamint a füstbombák eredményeképp tizenhat füstmérgezést szenvedett rendőr. (Inotai Edit)

A Berlin melletti Pankow-Heinersdorf lakói kampányt indítottak a tervezett mecset felépítése ellen. A tiltakozók szerint a helyi Ahmadiyya muzulmán mozgalom a demokrácia felszámolását tûzte ki célul
A Berlin melletti Pankow-Heinersdorf lakói kampányt indítottak a tervezett mecset felépítése ellen. A tiltakozók szerint a helyi Ahmadiyya muzulmán mozgalom a demokrácia felszámolását tûzte ki célul
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.