Mérgezett brit-orosz viszony

A dezertált titkos ügynökhöz közel álló források szerint az orosz hírszerzés, az FSZB annál korábban lépett, mint ahogy az alezredes nyilvánosságra hozta volna annak a négy tisztnek a nevét, akiket Anna Politkovszkaja újságírónő meggyilkolásával gyanúsított.

 

 

 

További részletek kerültek nyilvánosságra az életveszélyes állapotban kórházban ápolt volt orosz titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko tragédiájával kapcsolatban. Az alezredest november elsején mérgezték meg a korábban patkányirtásra használt, nehezen hozzáférhető talliummal. A University College kórház tegnap, a tünetek súlyosbodása miatt a beteget visszahelyezte az intenzív osztályra. Litvinyenko Londonba menekülésének 6. évfordulóján azt követően lett rosszul, hogy egy olasz KGB-specialistával ebédelt egy szusiétteremben. Mario Scaramella egy orosz titkosszolgálati tisztek nevét tartalmazó listát nyújtotta át neki, akik felelősek lehetnek az októberben Moszkvában agyonlőtt újságírónő, Anna Politkovszkaja haláláért. Korábban egy másik ismerőssel teázott egy szállodában.

A 43 éves Litvinyenko állapotát kezdetben nem vette komolyan a brit egészségügy, így célirányos kezelése is súlyos késést szenvedett, és a Scotland Yard is csak a napokban kezdte meg a nyomozást. Hiába hangoztatta az alezredes és felesége, hogy mérgezés történt, a kétszer is kihívott mentőorvos romlott halra gyanakodott. A sötét szándék nem kapott figyelmet, noha Putyin elnökkel szembeni, nagy feltűnést keltett vádaskodásai miatt az egykori FSZB-tiszt közismerten szálka volt az orosz kormány szemében. Két évvel ezelőtt komoly figyelmeztetést kapott, amikor egy éjszaka észak-londoni házába benzines palackot hajított be egy merénylő.

Oleg Gorgyejevszkij volt kettős ügynök a The Times napilapnak adott exkluzív interjújában kifejtette: többször figyelmeztette barátját, hogy az életével játszik. A szigetországba dezertált legmagasabb rangú KGB-tiszt meg van győződve arról, hogy az emberölési kísérlet mögött a Kreml áll. A Nagy-Britanniában nagy becsben tartott volt titkos ügynök saját magát a "Szásával" történtek után most már a harmadik helyre sorolja a KGB utódszervezete, az FSZB kiszemelt célpontjainak listáján, Borisz Berezovszkij iparmágnás és Ahmad Zakajev volt csecsen miniszterelnök-helyettes mögött. A londoni szovjet nagykövetség korábbi KGB-vezetőhelyettese szerint Mario Scaramella ártatlan, a mérgezést Litvinyenko egyik orosz "barátja", volt kollégája követte el, akit titokban szerveztek be börtönszolgálata idején.

Mind a brit külügyminisztérium, mind a titkosszolgálat érthető óvatossággal nyilatkozik az ügyben a vizsgálat lezárása előtt. Magukat meg nem nevező diplomaták feltételes módban fogalmazva nem rejtették véka alá, hogy Putyin elnök hatalomra kerülése óta a legsúlyosabb konfliktus alakulhat ki a két ország között. Az elmúlt évtizedben kémbotrányok többször is beárnyékolták a viszonyt.

Súlytalan figura, akinek a halálára semmi szüksége nincs a Kremlnek - vélik Moszkvában Alekszandr Litvinyenko londoni megmérgezése kapcsán. Orosz vélemények szerint Litvinyenko semmi érdemlegeset nem tudhat Anna Politkovszkaja haláláról. A Moszkovszkij Komszomolec orosz napilap úgy tudja, a férfi októberben, Moszkvában találkozott az FSZB embereivel. Ha valóban így volt - az FSZB tagadja - akkor nagyon komoly "biztosítékai" lehettek, hiszen visszatérhetett Londonba.

Litvinyenko egy álarcos kollégával az 1998-as moszkvai sajtóértekezleten
Litvinyenko egy álarcos kollégával az 1998-as moszkvai sajtóértekezleten
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.