Másszanak be maguk is!

Négyszázharmincmillió forinttal tartozik az államnak Berinde Ervin, aki a magánszemélyek közül - az APEH listája szerint - az ország legnagyobb adósának számít. Az áfa és személyi jövedelemadó tartozásból 250 millió forint a hátralék, 180 millió forintot pedig a befizetés elmulasztása miatt, bírságként rótt ki az adóhatóság.

Jászladány, Villám út 11. Itt él a negyvenöt éves Berinde Ervin a település egyik szélső utcájában, annak is a legutolsó házában. A zöld vályogviskó udvarán két megkötözött kutya vonyít, az épület egyik része beroskadva, de az épen maradt falakról is mállik a vakolat. A szomszédok azt mondják: a beteg férfi odabent fekszik, őt ápoló édesanyja nemigen jön ki a házból.

- Másszanak be maguk is az ablakon, akik tegnap jöttek hozzá, azok is ezt csinálták! - javasolja a szomszéd.

A kutyaugatásra nagy nehezen előporoszkál egy szemüveges, idős asszony. A fiához nem enged be, indoklásképpen azt mondja: már napok óta félrebeszél, hallucinál, lázas is olykor, s minden testrésze fáj. Arra a kérdésre, hogy konkrétan mi baja a fiának, azt válaszolja: az idén tavasszal elesett az udvaron, azóta ágyban fekvő beteg. Pelenkázni kell, lassan már mindene kisebesedett, ha pedig meg akar fordulni az ágyban, a szomszédban lakó rokonoknak kell ebben segíteniük.

De vajon miként tudott ekkora adósságot felhalmozni az a férfi, aki mindössze három évvel ezelőtt váltotta ki az egyéni vállalkozói igazolványát, az utóbbi egy esztendőt ágyban fekvő betegként töltötte, s előtte hosszú évekig postásként és BKV-ellenőrként dolgozott a fővárosban? Az édesanyja szavai szerint akkor kezdődtek a bajok, amikor el kellett adniuk óbudai, a Flórián térhez közeli panellakásukat, mert a rezsit nem tudták kifizetni. Előbb Ozorára majd Isaszegre költöztek, ám ott is adósságot halmoztak fel. Ekkor jött egy vállalkozó, aki felajánlotta: megveszi a házat, s helyette vidékre költözteti a családot. Éjszaka hurcolták le a famíliát előbb egy újszászi fűtetlen házba, később a jelenlegi, jászladányi, komfort nélküli viskóba. Az asszony csak annyit mond: a lakásmaffia áldozatai lettek.

- A fiam ekkor döntött úgy, hogy építőipari vállalkozásba kezd - meséli az asszony. Berinde Ervin kiváltotta a vállalkozói engedélyt, és különböző városokba, innen-onnan toborzott munkásokkal családi házak építését vállalta el. Állítólag számlákat is kiállított, de azok után nem fizette be az áfát és az egyéb járulékokat. Valakinek a számlakönyvét is kölcsönadta, előfordulhatott, hogy abba az ő tudtán kívül is kerültek tételek. Állítólag így halmozódott fel 250 millió forintos hátralék, amit a bírság is terhel.

Az adóhatóság az idén tavasszal visszavonta a férfi vállalkozói engedélyét, az ellenőrök több alkalommal is jártak Jászladányban, a faluszéli ütött-kopott viskóban, s fizetési felszólítást hagytak a férfinak. Pénzt azonban valószínűleg sosem látnak, hisz Berinde Ervinnek nincs vagyona, még a vályogház is más nevén van: a férfi sógornőjének a tulajdona, aki erre az ingatlanra vette fel a gyerekek után járó szociálpolitikai támogatást.

- Nem látom a kiutat, arra gondoltam egyik éjjel, hogy beveszek egy marék gyógyszert - sírja el magát kétségbeesetten az idős asszony. Ő ugyan kap nyugdíjat, de a hatvanezer forint nagy részét már régóta a saját tartozásai kiegyenlítésére fordítja. Az elmúlt években, ha megszorult, a jászladányi, úgynevezett "kamatoltató" családoktól kért kölcsönt. Ők a pénzt ötven vagy száz százalékos kamatra adják, így aki kér, legtöbbször csak újabb kölcsönökkel tudja az adósságait viszszafizetni. Végül kilátástalan helyzetbe került, a nyugdíja, fizetése nagy részét az adósságok törlesztésére kell fordítania.

Dankó István, a falu polgármestere azt nyilatkozta: szerinte arról van szó, hogy ezeket az embereket kihasználták, megtévesztették. Sajnálatosnak nevezte, hogy a település neve ilyen ügyekkel forrhat össze, de hozzátette azt is: az önkormányzat semmit nem tud tenni a kárvallottakért.

Berinde Ervin rokonait sokan arról faggatják a faluban, hová rejtették a "vagyont", amelyet a számlákból halmoztak fel. A férfi édesanyja azt mondja: ha lenne pénzük, biztosan nem egy olyan házban laknának, amelyikben nincs víz és villany, a konyha a belvíz miatt még tavasszal összedőlt, s az átázott falak most is recsegnek, ropognak éjszakánként. Szerinte a fiát sokan kihasználták, ennek issza most a levét az egész család.

Az ország legnagyobb magánadózója ellen az APEH eljárást indított. Ez a törvény szerint akkor is kötelező, ha előre tudják: az adósság behajtására nincs semmi esély.

Hevesi Tóth János
Hevesi Tóth János
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.