Lapid borúlátó

Izrael számára mit jelent a demokraták választási győzelme az amerikai törvényhozási választásokon? - kérdeztük Budapesten Josef (Tomi) Lapidot, volt izraeli igazságügy-minisztert, Ehud Olmert kormányfő legközelebbi politikai tanácsadóját. Továbbá arról is érdeklődtünk a "Zsidó ügyvédek és jogászok nemzetközi szövetsége" hétvégi konferenciájának budapesti helyszínén - ő volt az egyik előadó -, hogy a libanoni háború után mi lehet az oka Olmert kormányfő alacsonyabb népszerűségének, még az amerikai elnöknél is?

"Kevés olyan elnöke volt eddig az Egyesült Államoknak, mint a republikánus George W. Bush, aki ennyire támogatta volna Izraelt. Ezért annak ellenére, hogy az amerikai demokraták történelmileg közelebb állnak Izraelhez, a magunk részéről nem bánjuk, hogy Bush még két évig az elnök", válaszolta magyarul az Újvidékről származó izraeli politikus. De Izraelt nem fogja zavarni az sem - tette hozzá ha a demokraták a republikánusoknál nagyobb erőfeszítéseket tesznek egy izraeli-palesztin megállapodás létrehozására. Ugyanakkor a magam részéről - közölte Lapid - pesszimista vagyok.

Lapid szerint ma a Közel-Keleten a "helyzet rosszabbodik", mivel a palesztinok ma nem saját nemzeti ügyükről, hanem vallási kérdésekről beszélnek. A döntéseket nem politikusok, hanem vallási vezetők hozzák, akik "Allah nevében" beszélnek. "Ilyen körülmények között - fejtette ki Lapid - még az izraeli baloldal sem követeli Olmerttől, hogy, mint ahogy azt eredetileg tervezte, vonuljon ki egyes ciszjordániai területekről. A Hamasszal nem tudunk tárgyalni, addig amíg nem ismeri el Izrael államot."

Olmert múlt heti washingtoni látogatásának is - Lapid szerint - az Iránnal kapcsolatos helyzet volt a fő témája. "Furcsa módon - fűzte hozzá - egy iráni atombomba létrehozása nem elsősorban Izraelt fenyegeti. Izraelben ugyanis másfél millió arab él és ez - mivel az ő életük is veszélyben forog - kvázi védelmet is jelent a számunkra".

"A nukleáris terror veszélyt jelent - nemcsak Izrael, hanem - az egész nyugati civilizáció számára. Noha - ismerte el Lapid - Izrael annak idején megakadályozta az iraki atompotenciál felépítését azzal, hogy lebombázta az épülő iraki atomreaktort, Iránnal szemben először mégis a békés megoldást, akár nemzetközi bojkott meghirdetését kell választani. De ha ez nem vezet eredményre, akkor nem lesz más kiút, mint lebombázni az irániakat is."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.