Szlovákia: akik három éve morgolódtak, azok most még inkább háborognak

Nem fogadta osztatlan elismerés Robert Fico kabinetjének azt a döntését, amellyel eltörölték a vizitdíjat, a kórházi hozzájárulást és csökkentették a receptdíjat.

A várakozásokkal ellentétben a legtöbb érdekelt nem fogadta kedvezően Robert Fico kormányának első, hangulatjavítónak szánt intézkedését. Az új pozsonyi kabinet szeptember 1-jével eltörölte a húszkoronás (úgy száznegyven forintnak megfelelő) vizitdíjat, a napi ötvenkoronás hozzájárulást a kórházi étkezéshez, s az eddigi húsz helyett öt koronára csökkentette a receptdíjat. Azok az orvosok és kórházi vezetők, akik három éve szociális szempontokat és az ingyenes egészségügy temetését emlegetve berzenkedtek Mikulás Dzurinda kabinetjének reformjai ellen, most a pénzbeli hozzájárulások eltörlése miatt háborognak.

– A rendelők néhány héten belül ismét zsúfoltak lettek. Legalább húsz százalékkal több a páciens, pedig nincs is influenzajárvány. Mindez főleg a vizitdíj eltörlésének a következménye. Korábban csak azok jöttek a rendelőkbe, akik valóban rászorultak a kezelésre. Akik havonta egyszer jelentkeztek felülvizsgálatra, most ötször is bekopognak ennyi idő alatt, rendszerint feleslegesen – jelentette ki Dusan Rybár, a magyar határhoz közeli Rimaszécs családi orvosa. – Zúgolódnak a betegek is, mert az úgynevezett elsőbbségi díjat viszont meghagyták, vagyis aki háromszáz koronát fizet, soron kívül bejuthat az orvoshoz. A kormány szándékával ellentétben ismét csak a tehetősek jutnak előnyhöz, akinek meg nincs ennyi pénze erre a célra, órákig várhat a rendelőkben – közölte Nagy Tamás, a révkomáromi hajógyár alkalmazottja.

Gondokat okozott a kormánydöntés az eladósodott kórházaknak is. – Az év végéig csaknem egymillió koronával csökken a bevételünk, amit a biztosítók sem pótolnak – tájékoztatott Horváth Zoltán dunaszerdahelyi kórházigazgató.

Bajban vannak a gyógyszerészek is. – Az ötkoronás receptdíj könyvelése munkaigényes, ebből adóznunk is kell, így aztán ezekből a tételekből alig marad valami a kasszánkban – tájékoztatott Dégner Ildikó, az egyik csallóközi gyógyszertár tulajdonosa.

Ezekre a panaszokra válaszolva Ivan Valentovic tárcavezető leszögezte: jövőre a kormány kétmilliárd koronával több pénzt ad az egészségügynek. A két állami és a négy magánbiztosító pedig ugyancsak többet fizet majd a járóbeteg-rendelőknek és a kórházaknak.

Szakértők adatai szerint a vizitdíjból az általános orvosok személyenként havonta átlagosan tizenöt-húszezer, a szakorvosok pedig hozzávetőleg tízezer koronát szedtek be. A kórházak évi bevétele pedig – nagyságtól függően – hét-és huszonhárommillió korona körül mozgott.

 Pozsony

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.