Pacepa szerint a KGB gyilkoltatta meg Kennedyt

Gyilkolásra programozva (Programmed to Kill) – ez a címe Ion Mihai Pacepa legújabb könyvének. Ebben az 1978-ban az Egyesült Államokba szökött volt román szekus tábornok nem kevesebbet kíván bebizonyítani, mint azt, hogy amikor 1963-ban John Fitzgerald Kennedy amerikai elnököt meggyilkolta, Lee Harvey Oswald a szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynöke volt.

Pacepa a bukaresti Jurnalul national napilapnak adott interjút. A Programmed to Kill két év múlva, Kennedy meggyilkolásának 45. évfordulójára jelenne meg angolul, a román változat azonban hamarabb lát napvilágot.

Az interjúban az extábornok kijelentette: arról, hogy a Kennedy-gyilkosságot a KGB szervezte meg, már a tragikus esemény másnapján értesült, amikor is Bukarestbe látogatott Alekszandr Szaharovszkij, a KGB akkori vezetője. Pacepa szerint Szaharovszkij azért utazott sebtében a román fővárosba, hogy ott beindítsa a “Sárkány” fedőnevű figyelemelterelő akciót, amelybe Moszkva a Securitatét is bekapcsolta.

A volt román kémfőnök szerint azért adja közre információit ilyen nagy késéssel, mert előbb dokumentálnia kellett. Ezt a munkát 1992 óta folytatja, és az eltelt időszakban csaknem nyolcszáz olyan dokumentumot talált, amelyek kétséget kizáró módon bizonyítják következtetését, éspedig azt, hogy Oswald a KGB megbízásából gyilkolta meg Kennedy elnököt.

Pacepa azt is tudni véli, hogy az egész akció Nikita Hruscsov parancsára történt, aki főképp a kubai rakétakivonás és a berlini fal felépítésének kényszere miatt neheztelt az amerikai elnökre.

A figyelemelterelési akció a volt kémfőnök szerint olyan jól sikerült, hogy az amerikai kongresszusi jelentés kizárta azt, hogy a gyilkosságban a KGB szerepet játszott volna. De a könyv lebontja majd a konspirációt is. Nyomon követi például Oswald útját, és kideríti, hogy nem felel meg a valóságnak az a Warren-jelentésbe foglalt moszkvai állítás, miszerint a Szovjetunióba igyekvő Oswald Helsinkiig menetrend szerinti járattal utazott, s Helsinkiben a Klaus Kurki szállóban töltött öt napot. Ez a szálloda ugyanis – amely a kelet-európai titkosszolgálatok kedvenc találkahelye volt – túl drága volt ahhoz, hogy Oswald ott lakjon. Néhány nappal korábbi angliai beutazásakor ugyanis mindössze 700 dollárt jelentett be a vámhatóságoknak.

Pacepa könyvét Claude Matase, román származású amerikai professzor Agatha Christie regényeihez hasonlította, és kifejezte meggyőződését, hogy abból igazán izgalmas film is készül majd.

Ion Mihai Pacepa a disszidálása idején
Ion Mihai Pacepa
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.