Aláírták az amerikai-orosz megállapodást Oroszország WTO-tagságáról

Az Egyesült Államok és Oroszország kétoldalú megállapodást írt alá vasárnap Hanoiban Oroszország kereskedelmi világszervezeti (WTO) tagságának feltételeiről, 12 évi tárgyalás-sorozat után. A megállapodást Susan Schwab, az amerikai kereskedelmi kamara képviselője és German Gref orosz gazdasági fejlesztési miniszter írta alá az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Tanács (APEC) éves csúcstalálkozója alkalmából. Az egyezmény keretében Oroszország számos termékcsoport esetében - így a számítógép-technológia, a repülőgépgyártás, a mezőgazdaság, a gépipar területén - csökkenti az importvámokat, és a szellemi tulajdonjog védelmének erősítésében is jelentős haladást ígért.

 

Az oroszországi szellemi kalóztermékek az amerikai cégeknek tavaly, becslések szerint, 1,8 milliárd dolláros kárt okoztak. Az 1994 óta folyó tárgyalások végén született megállapodással elhárul az egyik utolsó akadály Oroszország WTO-tagsága elől.

Ám az amerikai-orosz piacnyitási jegyzőkönyvet és a normális kereskedelmi bánásmód állandó megadását még jóvá kell hagynia az amerikai kongresszusnak is, ehhez el kellene törölni a hidegháborús maradvány Jackson-Vanik-törvénykiegészítést, amely az emberi jogok amerikai szemléletű tiszteletben tartásától teszi függővé a kereskedelmi kapcsolatokat.

Az amerikai kongresszus a nemrég lezajlott időközi választásokon az emberi jogokra kényesebb demokrata pártiak ellenőrzése alá került. Tavasszal teljes körű "népszavazás" várható az amerikai törvényhozásban az orosz politika és gazdaság "lelkiállapotáról", írta a Kommerszant című független moszkvai lap korábban, hozzátéve, hogy a kongresszus könnyen elutasíthatja a az orosz WTO-belépéshez utat nyitó jegyzőkönyvet.

Gref a megállapodást "történelmi lépésnek" nevezte, de Oroszország WTO-tagságához még a korábban 57 országgal kötött kétoldalú megállapodásoknak is életbe kell lépniük. Gref ezt a jövő év közepére várja.

Grúzia és Moldova mindazonáltal továbbra is azzal fenyegeti Moszkvát, hogy csak bizonyos feltételek teljesülése esetén egyezik bele az orosz tagságba: nevezetesen, ha Moszkva beszünteti illegális kereskedelmi kapcsolatait Abháziával és Dél-Oszétiával, és elismeri ezek határait. Grúzia vétója esetén Oroszország nem válhat taggá, German Gref azonban azt reméli, hogy a jövő év közepéig ez az akadály is elhárítható.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.