Gyász mindenütt

December 9-én, szombaton a Szent István Bazilika altemplomának urnatemetőjében helyezik örök nyugalomra a pénteken elhunyt Puskás Ferencet. A római katolikus gyászmisére várhatóan a délutáni, kora esti órákban kerül sor, ezt megelőzően  Puskás Ferenc  stadionban mindenki leróhatja kegyeletét az Aranycsapat kapitányának ravatalánál.

Szombat este megindító pillanatok vezették fel a Real Madrid-Santander spanyol bajnoki mérkőzést. A királyi gárda gyászkarszalagot húzott játékosai felsorakoztak a kezdőkörnél, és miközben a nézőkkel együtt Puskás Ferencre, a klub legendájára emlékezve tekintetüket az égre emelték, Laura Benitez csellista mély átéléssel eljátszotta a fehérek centenáriumi himnuszát.

Az óriáskivetítőt betöltötte a zseni villanásaiból készített összeállítás, hogy aztán a publikum vastapssal és az extraklasszis nevét skandálva fejezze ki megrendülését. A 3-1-es madridi győzelemmel véget ért meccs első gólját szerző Sergio Ramos - miután a hálóba talált - megcsókolta a gyászkarszalagot és az ég felé mutatott. Raul Gonzalez, az együttes kapitánya pedig a lefújás után azt nyilatkozta: a sikert az Aranycsapat fantasztikus futballistájának ajánlják. Mint köztudomású: Puskás 1958 és 1967 között szerepelt a világ topcsapatában, amellyel három BEK-győzelmet, hat bajnoki címet és két Király Kupa-elsőséget szerzett.

Ramon Calderon, az egylet elnöke ugyancsak Puskásra emlékezett, amikor megerősítette azokat az olasz és spanyol lapértesüléseket, amelyek szerint Cannavaro, a klub világbajnok olasz labdarúgója kapja az idei Aranylabdát. "Én is úgy tudom, hogy Fabiót éri a megtiszteltetés, mégsem tudok szívből örülni. A boldogságomat ugyanis beárnyékolja Puskás Ferenc halála" - idézte Calderont az MTI.

Lennart Johansson, az UEFA elnöke levélben fejtette ki gondolatait Puskásról. Idézetek a svéd elöljáró a távirati irodához eljuttatott, terjedelmes írásából: "Tudtam a betegségéről és úgy gondoltam, fel vagyok készülve a rossz hírre: mégsem voltam az. (...) Ő vezette aranyéremig a magyar csapatot az 1952-es helsinki olimpián, és gólt szerzett 1953. november 25-én a Wembley stadionban, az Anglia elleni 6-3-as győzelem alkalmával. Ez a mérkőzés alapjaiban változtatta meg a nemzetközi futball arculatát. Puskásé a legszebb gólok egyike volt, amelyet valaha láttam. Az angolok kapitánya, Billy Wright hatalmas lendülettel érkezett, de Puskás egy leheletfinom mozdulattal visszahúzta a labdát, majd a kapuba lőtte. Wright még időskorában is emlékezett erre a cselre, és nevetve idézte fel az őt ért kritikákat, amelyek szerint úgy viselkedett, mint egy tűzjelző, amely rosszkor jelzi a tüzet. (...) Tudom, hogy Puskás letagadná döntő érdemeit az európai labdarúgás fejlődésében, ám az igazság az, hogy rengeteget tett érte. (...) Egyszer azt mondta, hogy ő sokkal jobban szereti a futballt, mint az életet. Sajnos, az élete elmúlt, de a futball örökre szeretni fogja Puskás Ferencet."

A hét végén megjelent külföldi újságok rendkívül bő terjedelemben és magasztosan búcsúztatták "Öcsit", "Panchót", a "Száguldó őrnagyot".

Anglia. "A nagy futballisták tiszteletet, csodálatot, esetenként megdöbbenést váltanak ki, Puskás Ferenc, a felülmúlhatatlan magyar válogatott felülmúlhatatlan tagja azonban mindenekelőtt rettegést keltett ellenfeleiben" - közölte megemlékezésében a The Daily Telegraph. A legnagyobb brit konzervatív napilap szerint nem fér kétség ahhoz, hogy a balösszekötő volt "minden idők leghalálosabb mesterlövésze". Más nagy játékosok, mint Pelé, Di Stefano, Maradona vagy Cruyff talán kifinomultabb taktikai befolyást gyakoroltak csapatukra, de a statisztika megmutatja, hogy Puskás volt a "mindenek feletti ítéletvégrehajtó": 84 magyar válogatott mérkőzésén 83 gólt lőtt - olvasható a méltatásban. Az újság szerint sok esetben helytelennek bizonyul, amikor kivételes tehetségről azt mondják, hogy ehhez hasonlót nem fog látni többé a világ, Puskás esetében azonban ez a helyzet...

Franciaország. "A nemzetközi labdarúgás nagy presztízsű korszaka ért véget Puskás Ferenc halálával" - véli az Egy legenda vége című írásában a Le Figaro. A Liberation szerint a sporttörténelem legnagyobb igazságtalansága volt, hogy az 1954-es világbajnokságot a németek, és nem a "csodás magyarok" nyerték. Puskás a világ egyik első nagyszájú futballista sztárja volt, akit üldöztek az újságírók és csábított a mozi.

Németország. "A világ a bal lábában volt", "A csodacsapat vezére", "Az őrnagy távozott" - ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg az országos napilapok. A Die Welt idézte Puskás egy évtizedekkel korábbi mondását, miszerint "a futball az élet maga". Azután az élet mégis "lesre állította" - írja a tekintélyes lap, utalva betegségére, az Alzheimer-kórra. A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt emelte ki, hogy Magyarország a legnépszerűbb állampolgárával lett szegényebb: e tekintetben sem a Nobel-díjas magyar tudósok, sem a leghíresebb zeneszerzők, irodalmárok nem tudtak versenyre kelni vele.

Puskás Ferencet december 9-én, a Szent István-bazilikában helyezik örök nyugalomra.

Pillanatkép Madridból
Pillanatkép Madridból
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.