Szabad kereskedelem Óceániában

Szombaton a kereskedelem, vasárnap a biztonságpolitika játszotta a főszerepet Hanoiban, az Ázsiai- csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Fórum (APEC) csúcstalálkozóján.

A huszonegy tagország körében egyetértés volt, hogy a fórumnak mindent meg kell tennie a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) égisze alatt megszakadt szabad kereskedelmi tárgyalások újraindításáért. Alternatívaként azonban megvizsgálnák a lehetőségét egy csendes-óceáni szabad kereskedelmi övezetnek is. Utóbbit George W. Bush amerikai elnök is szorgalmazza, ez pedig nyilvánvaló célzás lehet az Európai Unió irányába, melyet sokan bírálnak a túlzottan protekcionista agrárpolitikájáért.

A vietnami csúcstalálkozó vasárnap elfogadott zárónyilatkozatában a kereskedelem és a világgazdaság mellett az egészségügy - AIDS és madárinfluenza elleni harc -, a korrupcióellenes tevékenység, az energiagazdálkodás és a környezetvédelem, valamint a biztonságpolitika szerepeltek. Utóbbi részeként azonban nem került be Észak-Korea atomprogramjának elítélése. Az APEC-tagok zárt ajtók mögött, a kommunista ország nukleáris kísérleteivel kapcsolatban csak "erős aggodalmukat" kifejező, szóbeli nyilatkozatot fogadtak el.

A csúcstalálkozó mellett Hanoiban számos két-, illetve háromoldalú megbeszélésre is sor került a tagok között. Abe Sindzo japán miniszterelnök legfontosabb találkozója Hu Jintao kínai elnökkel volt, ahol megállapították, hogy a két távol-keleti ország kapcsolata ismét visszakerült a régi kerékvágásba. Azt is bejelentették, hogy Hu várhatóan 2007 elején Japánba látogat. A japán kormányfő találkozott még Bush amerikai, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. Utóbbival a két ország Kuril-szigetekkel kapcsolatos területi vitájának rendezése volt a középpontban. Az amerikai-kínai Bush-Hu eszmecserén pedig főként a kereskedelemről esett szó, az USA ugyanis bővíteni szeretné kínai exportját, és javítani külkereskedelmi deficitjén.

Az APEC szervezetét 1989-ben alapították, Dél-Amerikától Délkelet-Ázsiáig huszonegy tagállama van, amely a világkereskedelem felét adja. A szervezet következő csúcstalálkozóját jövőre Sydneyben tartják.

Vlagyimir Putyin személyesen köszönte meg George W. Bushnak, hogy Oroszország hamarosan a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) teljes jogú tagja lehet. Az orosz elnök szerint amerikai kollégája sokat tett azért, hogy Hanoiban, az APEC-csúcs margóján, a két ország kereskedelmi megállapodást írhatott alá. Az USA a 149 országot tömörítő szervezet utolsó tagja, aki zöld utat adott az orosz tagságnak. Moszkva immár tizenhárom éve próbálkozik, hogy belépjen a WTO-ba, amely biztosíthatná, hogy Oroszország ugyanolyan feltételekkel vegyen részt a világ (szabad) kereskedelmében, mint a többi tagország. Az oroszokat elsősorban az olaj- és gázkereskedelem érdekli, de rajtuk is nagy a nyomás, hogy liberalizáljanak iparágakat, például a banki szolgáltatásokét illetve, hogy javítsanak a szerzői jogokkal és a hamis termékekkel kapcsolatos mutatóikon. Moszkva WTO-tagságát azonban Moldova és Grúzia még mindig megnehezítheti, a két országnak ugyanis kereskedelmi vitája van az oroszokkal.

Erőteljes gazdasági növekedésre számíthatnak a közeljövőben a világ legfejlettebb államai, fennáll azonban az infláció erősödésének kockázata - szögezi le a G20 országok vasárnap befejeződött melbourne-i tanácskozásának közleménye. A 20 legfejlettebb ország pénzügyminiszterei és bankelnökei úgy vélik: az erős gazdasági növekedés fenntartásához és az infláció féken tartásához a monetáris és fiskális politikát folyamatosan ki kell igazítani, szükség van rugalmas árfolyam-politikára és strukturális reformokra. A növekedés gyorsulása miatt jelentősen bővülni fog a világ energiaigénye, ezért fontos a felhasználás hatékonyságának javítása. A tanácskozást antiglobalista megmozdulások kísérték. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.