Tovább vajúdik a koalíció

Új ajánlattal kereste meg az SZDSZ az MSZP-t, miután mégsem sikerült dűlőre jutniuk a fővárosi koalíciós szerződésről. A szocialisták "megállapodás-közeli helyzetről" beszélnek, de szerintük hétfőn még nem alakulhat meg a koalíció. A vita tárgya, miként osszák fel egymás között a kulturális szakterületet.

Átszövegezte a fővárosi SZDSZ a szocialistáknak szánt koalíciós szerződés-tervezetet. A szabaddemokraták a szombati, Csobánkán tartott frakcióhétvégén egyhangúlag fogadták el az új ajánlatot - nyilatkozta lapunknak Ikvai-Szabó Imre frakcióvezető. A tervezet szerint az egészségügy reformjáról az év végéig a két párt közös programot készít, a szakterületet pedig addig a főjegyző felügyelné, vagyis az egyik főpolgármester-helyetteshez sem tartozna. 

Korábban az SZDSZ-es Szolnoki Andrea főpolgármester-helyetteshez tartozott az egészségügy, de mivel - a koalíciós pártok korábbi megegyezése alapján - ebben a ciklusban öt helyett csak három helyettese lesz Demszkynek, a szakterület felügyeletére csak szakbizottság alakul. Az egészségügyi bizottság elnöki posztját pedig mind Szolnoki, mind az MSZP szakpolitikusa, Havas Szonja magának szeretné megszerezni. 

További vitapont, hogy kihez kerüljön a nagyrendezvények, a PR, a turizmus és a kereskedelem ügye. Az SZDSZ hétvégén jóváhagyott új ajánlata szerint ez a továbbiakban is az ő portfóliójukba tartozna, vagy a leendő gazdasági helyetteshez (aki minden bizonnyal Ikvai-Szabó Imre lesz), vagy a főpolgármesterhez, a szocialisták választása szerint. Bojár Iván személyében az SZDSZ e szakterület felügyeletére külön tanácsnokot is jelölne. 

A koalíciós szerződés új tervezete szerint szocialista tanácsnok felelne a kerületekkel való egyeztetésekért (a posztra Mitus Zsuzsanna esélyes), a budapesti közműcégek vezetőinek kinevezése és leváltása pedig a 13 fősre bővülő gazdasági bizottság hatásköre volna, amelyet az MSZP-s Somlyódy Csaba vezethet. 

Ikvai szerint a főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén is tárgyalnak a kérdésről, ha pedig az MSZP áldását adja az ajánlatukra, a koalíciós szerződést azon nyomban aláírhatják. 

Hétfőn nyilvánosságra hozhatják a koalíciós szerződés tervezetét, de nem biztos, hogy azt alá is írják - reagált lapunk érdeklődésére Molnár Gyula, az MSZP fővárosi frakcióvezetője. Mint fogalmazott, "megállapodás-közeli" helyzetben vannak, az SZDSZ új ajánlatának több lényeges pontjával - például a bizottsági struktúrára vonatkozó kitétellel vagy az egészségügy főjegyző általi felügyeletével - egyetértenek. A leendő kulturális főpolgármester-helyettes feladatkörének további megnyirbálásával azonban nem - hangsúlyozta. Ha az SZDSZ mégis ragaszkodik ehhez, akkor a kérdést az MSZP budapesti párttanácsa elé kell vinni, vagyis hétfőn még nem írhatják alá a koalíciós szerződést. Amennyiben a szabaddemokraták nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a nagyrendezvények, a PR, a turizmus és a kereskedelem ügye az ő portfóliójukhoz tartozzon, akkor hétfőn aláírható a koalíciós megállapodás - tette hozzá.

A főpolgármesteri hivatal  kommunikációs igazgatója szerint a kontraktust - amelyet szerdán  jóváhagyhat a szocialisták  budapesti pártvezetése is - a hét első felében írhatják alá a felek.

Ikvai-Szabó Imre
Ikvai-Szabó Imre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.