Elhunyt Puskás Öcsi

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 79 éves korában, péntek reggel 7 órakor a Kútvölgyi Kórházban elhunyt Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb és legismertebb magyar labdarúgója. Az olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes futball-legendát az elmúlt hat évben a klinikán kezelték, szeptember közepe óta az intenzív osztályon ápolták.

Halálát légzési és keringési elégtelenség okozta. Puskás Ferenc gyászszertartása december 9-én, szombaton, Budapesten lesz - adta közre a Puskás Ferenc kegyeleti bizottság család által felkért vezetője, Schmitt Pál, a MOB elnöke. A Kegyeleti Bizottság tagjai: Lamperth Mónika, önkormányzati és területfejlesztési miniszter a kormány képviseletében, Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Joseph S. Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, Ramón Calderón, a Real Madrid elnöke, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat játékosai. Puskást a róla elnevezett stadionban ravatalozzák fel, majd a Bazilikába kísérik, ahol a gyászszertartás lesz. A kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította a temetés napját, amikor ünnepélyes keretek közt felvonják az Országház előtt a nemzeti lobogót, majd katonai tiszteletadás mellett félárbocra engedik.

A Parlamentben tegnap az országgyűlési képviselők egyperces néma felállással adóztak Puskás emlékének, több politikus és párt tett közzé méltató közleményt. Puskás Ferenc emléke előtt világszerte leróhatják kegyeletüket tisztelői: a nagykövetségeken kondoleálókönyvet nyitnak.

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat 81 éves egykori védője:

- Óriási tragédia ez az országnak, és nekünk, barátoknak, különösen. Az ország legnagyobb sportolója ment el.

Szepesi György riporter:

- Közismerten a világ legismertebb magyarja volt, Bartókkal, Kodállyal és a Nobel-díjas tudósokkal együtt emlegették a nevét mindenhol.

Sándor Károly, Puskás Ferenc csapattársa:

- A legnagyobb egyéniséget veszítettük el. Se előtte, se utána nem volt hozzá hasonló, és azt hiszem, sokáig nem is lesz.

Grosics Gyula, az Aranycsapat egykori kapusa:

- Egy jó barátom távozott. Nehéz elfogadni azt a tényt, hogy nincs többé.

Raymond Kopa, Puskás francia csapattársa a Realban:

- Ő volt a bálványom! A világ valahavolt egyik legjobb futballistája. Amikor megérkezett Madridba, a spanyol sajtó inkább a pocakjáról írt, és sokak szerint hiba volt őt leigazolni. Aztán mindenki csak ámulta a játékát.

Just Fontaine, az 1958-as vb gólkirálya:

- A magyarok új, támadó szellemű stílust képviseltek az ötvenes évek elején, és ennek csúcsjátékosa volt Puskás. Igazi klasszis.

Horst Eckel, az 1954-es vb-győztes német csapat tagja:

- Nemcsak az ötvenes évek, hanem minden idők egyik legjobb futballistája volt. Egy nagyszerű csapatban játszott.

Tom Finney, az angol válogatott egykori csatára:

- Puskás és a magyar csapat tehetségére szinte nincsenek jelzők. Soha nem láttam még ilyet...

Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője:

- Kivételes képességű futballista volt. Hogy miért nem nyerte meg a magyar csapattal az 1954-es világbajnokságot, máig rejtély számomra.

Ottmar Walter, az 1954-es német válogatott klasszisa:

- A világ egyik legjobb futballistája volt, káprázatosan cselezett, lőtt, és remekül fogta össze csapatát.

Theo Zwanziger, a német futballszövetség elnöke:

- Neve szorosan összefonódik a németek szemében legendás 1954-es berni világbajnoki döntővel. A két csapat tagjai később rendszeresen találkoztak, és az egykori ellenfelekből barátokká váltak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.