Útra készülnek a romák Tolnában, Baranyában

Tolna megyéből már nyolc - szekszárdi, bátaszéki, decsi és sárpilisi - roma család utazott Svédországba a munkalehetőség és a jobb élet reményében. Most újabb húsz család készülődik az utazásra - mondta Sárközi János József, a Tolna megyei Roma Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségének alelnöke.

A kisebbségi vezető beszámolt arról is, hogy egy nemrég kiutazott 12 tagú roma család Malmőbe érkezése után pár nappal - a családfő édesapjának váratlan halála miatt - ideiglenesen visszatért falujába a temetésre. Sárközi János József beszélt velük. Azzal dicsekedtek: Malmőbe érkezésükkor három napra egy szállodában helyezték el őket, s valamennyien ezer-ezer koronát (27-28 ezer forint) kaptak költségeikre. Azután a városon kívül szép lakáshoz jutottak. Ígéretet kaptak, hogy amennyiben letelepedhetnek Svédországban, segítik elhelyezkedésüket. A család úgy tudja, hogy az állásra várakozókat havonta 3000 koronával támogatják. E hírek futótűzként terjedtek a Tolna megyei romák között, Sárközi János József húsz olyan családról tud, amelynek tagjai árulják ingóságaikat, hogy megvásárolhassák a repülőjegyeket. A valóság azonban egészen más: a budapesti svéd nagykövetség szerint a menedékjog iránt folyamodók mindössze napi 70 svéd koronát (2 ezer forintot) kapnak, de csak akkor, ha egyáltalán nincs pénzük, és ezt az összeget is csak az elbírálási folyamat idejére folyósítják nekik.

Az utazni szándékozók indokaik között rendőri brutalitást emlegetnek, valamint azt, hogy attól félnek, hogy nem tudnak megélni, gyermekeiket iskoláztatni. Egyesek szerint már az is komoly segítség, ha legalább a téli hónapokat sikerül kihúzniuk Svédországban.

l Kedden várhatóan hat-héttagú küldöttség utazik Svédországba, hogy meggyőződjön arról, milyen munka- és letelepedési lehetőségek várnak a baranyai cigányokra - tájékoztatta Várnai Márton, az országos cigányönkormányzat tagja pécsi tudósítónkat. Hozzátette: egy komlói, mohácsi és pécsi cigányszervezetek delegáltjaiból álló ad hoc bizottság pénteken tárgyalt a baranyai romák egyre tömegesebb kiutazási szándékáról, illetve arról, hogy miképpen lehetne az útra készülőket szándékaikról lebeszélni. A bizottság felvette a kapcsolatot a Külügyminisztériummal, és szóban ígéretet kaptak arra, hogy a tárca finanszírozza a delegáció útját. A küldöttség arra kíváncsi, hogy az északi országban mire számíthatnak a baranyai romák, van-e esélyük munkát, megélhetést találni.

Tranzit
Tranzit
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.