A főpolgármester szerint válság van

Bizonytalanná vált a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ frakciója közötti koalíciós szerződés jövő heti aláírásak. Demszky szerint Gy. Németh túl sokat akar, Molnár Gyula közölte: úgy tűnik, hogy a szóbeli megállapodások átíródnak az írásbeli rögzítéskor. Az egészségügytőúl mindkét fél szbadulna.



Demszky Gábor szerint Gy. Németh Erzsébet (MSZP) "nem elégedett a portfoliójával, többet akar", ezért "válság van". A főpolgármester azt mondta, a szocialista politikus azt az egész kulturális területet szeretné teljesen, amely korábban Schiffer Jánoshoz tartozott.

Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke és fővárosi frakcióvezetője értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a koalíciós tárgyalódelegációk által már lezárt témákat az SZDSZ újranyitotta pénteken. Mint mondta: az MSZP budapesti párttanácsa által is támogatott megállapodás szerint Gy. Németh Erzsébet a korábbi kulturális  főpolgármester-helyettes teljes területét venné át, ahogy erről az SZDSZ-szel a héten megegyeztek. Közölte, újdonság számukra az SZDSZ azon pénteki indítványa, hogy átadják a Szolnoki Andrea által korábban jegyzett  egészségügyi területet, a turisztikai és a kereskedelmi ügyekért cserébe.

A pártelnök-frakcióvezető közölte, ragaszkodnak a három korábbi szocialista főpolgármester-helyettesi területhez, akkor is, ha ezután csak két helyettesük lesz. Az SZDSZ kérésére azt akceptálni tudják, hogy a turisztikai és a kereskedelmi ügyek átkerüljenek a liberális főpolgármester-helyetteshez, aki várhatóan Ikvai-Szabó Imre lesz. A szocialisták szerint a Szolnoki Andrea által korábban jegyzett egészségügyi területet is Ikvai-Szabónak kellene felügyelnie.

Molnár Gyula hangsúlyozta: készek arról a korábbi indítványukról újból tárgyalni, miszerint az MSZP három, az SZDSZ egy  főpolgármester-helyettest adna. Egy ilyen felállás esetén azonban nem lennének tanácsnokok.
A hét közepén véglegesülni látszott koalíciós megállapodás szerint a szocialisták két főpolgármester-helyettest és öt  tanácsnokot, a szabad demokraták egy helyettest és két tanácsnokot adnának. Hangsúlyozta, hogy a szocialistáknak nincs semmilyen további igényük, semmi olyan felvetésük, ami eddig ne lett volna ismert a tárgyalópartner előtt. Nem szabott tehát semmilyen további feltételt Gy. Németh Erzsébet - jegyezte meg. A politikus úgy véli, hogy az SZDSZ új javaslata a tárgyalások újbóli megnyitását jelenti, s ezáltal megkérdőjelezi a koalíciós szerződés hétfői aláírásának lehetőségét.

Molnár Gyula szerint az SZDSZ eljárása azt is jelzi, hogy a jövőben a koalíciós egyeztetéseknél sokkal precízebb megoldásra, az egyes tárgyalási szakaszokat követő írásos dokumentálásra lesz szükség. Úgy tűnik ugyanis, hogy a szóbeli megállapodások átíródnak az írásbeli rögzítéskor - tette hozzá.

Ikvai-Szabó Imre SZDSZ frakcióvezető-helyettes a szocialistákkal folytatott délutáni villámegyeztetés után közölte: az új helyzetet megvitatják az SZDSZ frakció-hétvégéjén, Csobánkán.

(MTI - NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.