"Minden idők leghíresebb magyar sportolója"

A világ vezető hírügynökségei kiemelt terjedelemben és hírszámban számoltak be Puskás Ferenc haláláról.

A brit Reuters elsőként csak egysoros, csupa nagybetűvel szedett anyagban közölte a szomorú hírt, majd a piros megkülönböztető jelzéssel ellátott gyorshírében minden idők egyik legnagyobb futballistájaként jellemezte őt, aki a "mágikus magyarok" mozgatórugója volt, és érdemeiért a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS a XX. század negyedik számú játékosává választotta. Az orgánum idézi Buzánszky Jenő MTI-nek adott megrendült nyilatkozatát is.

Az amerikai AP Puskás Ferenc 2000 óta tartó betegeskedését taglalta, hozzátéve, hogy az Aranycsapat kapitánya szeptember óta volt a Kútvölgyi Kórház intenzív osztályán.

A francia AFP - ugyancsak a távirati iroda híradása alapján - magyar legendának titulálta a "száguldó őrnagyot", aki nemcsak hazájában, hanem a Real Madridban is igazi sztár volt. Ezt követően külön anyagban mutatta be az elhunyt életútjának fontosabb állomásait.

A német dpa Magyarország egyik legnépszerűbb sportolójának nevezte Puskást, akinek vezetésével a válogatott 32 mérkőzésen maradt veretlen - egészen az 1954-es berni vb-döntőig, ahol éppen a németek szakították meg a nagy sorozatot. A hírügynökség hozzáteszi: a magyar hadsereg későbbi ezredese technikailag tökéletesen képzett csatár volt.

A spanyol EFE futballmítoszként emlékezik meg róla, aki 1958 és 1966 között hat bajnoki címet és két európai kupaaranyat nyert a Real Madriddal, továbbá róla nevezték el hét éve az ország legnagyobb stadionját, és augusztusban elhelyezték a lábnyomát a monte-carlói Bajnokok Sétányán, ahol a labdarúgás történetének kiemelkedő alakjai kapnak helyet. 

Az olasz ANSA minden idők egyik legnagyobbjaként és a magyar labdarúgás legendájaként említi Puskás Ferencet, aki "a Duna menti futball egyik fő inspirálója" volt, és az 50-es évek második felében sztárcsapattá emelte a Real Madridot.

Az osztrák APA
minden idők leghíresebb magyar sportolójának nevezi a 79 évesen eltávozott klasszist, aki 1952-ben olimpiai aranyéremre vezette a válogatottat. Külön kiemeli, hogy ő máig az egyetlen futballista, aki az európai kupadöntők történetében négy gólt szerzett: 1960-ban ennyiszer volt eredményes, amikor a Real Madrid 7-3-ra verte az Eintracht Frankfurtot a glasgow-i BEK-fináléban.

Calderón: elnöki regnálásom legfájdalmasabb napja


Ramón Calderón, a Real Madrid elnöke azt mondta, hatalmas űrt érez szívében Puskás Ferenc halála kapcsán, s regnálása legfájdalmasabb, illetve a Real Madrid-család egyik legszomorúbb napjának titulálta november 17-ét. "Puskás a mitikus csapatunk mitikus csatára volt. Rengeteg barátot hagyott hátra, mert olyan ember volt, akit mindenki szeretett, mint labdarúgót és mint embert. Emlékezetünkben számtalan csodálatos gólja marad meg, nem véletlenül lett négyszer gólkirály. A madridiak úgy általában, az én korosztályom pedig különösen nagy űrt érzünk, hogy elvesztettük egyik példaképünket" - nyilatkozott a Real vezetője a klub honlapján.

Calderón elsők között nyilvánította ki részvétét Puskás özvegyének, egyben mindenben támogatásáról biztosította.

Puskás 1958 és 1967 között 179 bajnoki mérkőzésen 154 gólt szerzett a Real Madrid színeiben. A spanyol klubbal hatszor bajnok, kétszer Király Kupa-, háromszor BEK-győztes volt. Utóbbi sorozatnak kétszer, a pontvadászatnak pedig négyszer lett gólkirálya. Egyszer a Világkupát is elhódította.(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.