Rendőröket jelent fel az ORFK

Az ORFK nyolc feljelentést tesz az ügyészségen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás gyanújával ismeretlen tettesek, az október 23-i rendőri intézkedések alatt elkövetett túlkapások feltételezett elkövetői ellen – értesült lapunk.

Befejeződött az ORFK belső vizsgálata, amelyet Bene László országos főkapitány az október 23-i rendzavarások után rendelt el a tévés társaságok felvételein látottak alapján. Bene utasította az ORFK fegyelmi szolgálatát, nézzék végig a rendőri intézkedésekről készült valamennyi videofelvételt és fotót, állapítsák meg, történteke túlkapások, illetve a felvételek alapján követteke el rendőrök bűncselekményeket, szabálysértéseket, fegyelmi vétségeket.

A fegyelmi szolgálat munkatársai közel 40 órányi videofelvételt és több száz fotót vizsgáltak meg. Eközben összesen 17 olyan intézkedésre, rendőri megmozdulásra figyeltek fel, amelyek alapján felvetődik valamilyen törvénysértés gyanúja, holott ezek miatt senki nem fordult az ügyészséghez. (Magánszemélyek és szervezetek eddig 64 esetben tettek feljelentést). A rendőrség belső tényfeltáró vizsgálata alapján az ORFK várhatóan nyolc feljelentést tesz ismeretlen (rendőr) tettesek ellen, további kilenc esetben pedig fegyelmi eljárás indul.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője lapunknak azt mondta: a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetője által elrendelt, s kizárólag a szolgálat beosztottjai által elkövetett jogsértéseket feltárni hivatott vizsgálat még nem zárult le. Ha befejeződik, a Rebisz vezetője is megteszi a szükséges intézkedéseket azokban az ügyekben, amelyekben más úton nem történt vizsgálat vagy felelősségre vonás. A szóvivő közölte: Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány péntek délig teheti meg észrevételeit az MTV ostromakor történt rendőri intézkedéseket vizsgáló bizottság jelentéséről. A BRFKn munkatársunknak csak annyit mondtak: még dolgoznak a válaszon.

A Medián felmérése a rendőrség megítéléséről>>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.