Állami millió a Trianon-film népszerűsítésére

Felül kell vizsgálni a trianoni békediktátumot! Ismertetője szerint ez a legfontosabb gondolata annak a június 4-i rendezvénynek, amelyről képes beszámolót készített Siklósi Beatrix és Matúz Gábor.

 

 

Az eseményt bemutató Igazságot Magyarországnak! című film utóbb egymillió forintos támogatást kapott a médiahatóságtól DVD-n történő sokszorosítására, népszerűsítő kampányára, valamint a szerzői és az előadói jogdíjak költségeire.

A film tartalma röviden: az alkotók 2006. június 4-én elkísérik a Kárpátia zenekart a Versailles melletti Trianon-palotába, ahol 86 évvel korábban írták alá az I. világháborút lezáró, Magyarországot megcsonkító békediktátumot. Itt a revizionista dalokban utazó (Lesz még, lesz még, / Lesz még motoros, lesz még gyalogos honvéd Vásárhelyben. /Torda, Szereda, Várad, Nagybánya, /Visszatér az őszre. /Érted élünk drága hon, vesszen-veszszen Trianon!) együttes a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezésének köszönhetően koncertet ad az eseményre odautazó néhány száz magyar előtt. Itt felszólalt Toroczkai László, a HVIM vezetője is, de a filmben többen szót kapnak a zenekart kísérő busz utasai közül többen, mint ahogy néhány francia járókelő is: ugyan mondják már meg, mit tudnak a Versailles környéki békeszerződésekről? A filmet a Demokrata Videó Televízió, a Demokrata című lap tévéje készítette.

Az Igazságot Magyarországnak! terjesztésének és népszerűsítésének támogatását Szalai Annamária, az ORTT fideszes delegáltja javasolta. Szerinte vannak kibeszéletlen témák a magyar történelemben, s ilyen Trianon is. Kérdésünkre, hogy ez a film inkább az érzelmek felkorbácsolására alkalmas, mint a békediktátum hiteles feldolgozására, Szalai úgy válaszolt: ez egy szubjektív útifilm, s nem egy közszolgálati televízió műsora, azaz nem kell kényesen ügyelnie a kiegyensúlyozottságra és a vélemények árnyalt bemutatására. Megjegyezte ugyanakkor, hogy valamennyi párt képviselője lehetőséget kapott a megszólalásra. (Valóban van egy parlamenti blokk benne arról, hogy a pártok támogatnának-e egy trianoni emléknapot. A válaszok: az MSZP-SZDSZ nem, az ellenzék igen.) Szalai közölte azt is, hogy a film elkészítését az ORTT nem finanszírozta, de ha már elkészült az alkotás, és a témája fontos, akkor érdemes támogatni a sokszorosítását. (Az ORTT korábban támogatta Koltay Gábor Trianon-filmjét, amit az MTV végül nem mutatott be. Egy másik sorozat elkészítésére is adott pénzt, ebben magyar és külföldi történészek próbálják megértetni, hogy miért következhetett be, ami Trianonban történt. Ezt az MTV sugározta.)

Végül arról, hogy felül kell-e vizsgálni a trianoni békediktátumot, Szalai úgy vélekedett, hogy erről lehet beszélni, hiszen sok környező országban megváltoztak a határok.

Szalai javaslatára a film utólagos, egymilliós támogatását - az SZDSZ-es tag tartózkodása mellett - valamennyi párt delegáltja megszavazta.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.